Prošlo je preko pet godina od početka svetske ekonomske krize, a regija Zapadnog Balkana još je daleko od oporavka. Ne čudi da je optimizma sve manje — industrija je odavno ugašena, mali proizvođači sve teže se nose s globalnom konkurencijom, nezaposlenost je u usponu, a cene osnovnih potrepština, poput hrane i energije, neprestano rastu. Vladajuće strukture u zemljama Zapadnog Balkana slažu se u jednom — izlaz iz ove situacije moguć je isključivo putem velikih investicija, od kojih je veliki broj usmeren ka energetici baziranoj na fosilnim gorivima.

Za to vreme u zemljama Zapadne Evrope odvija se druga vrsta revolucije — ona okrenuta zelenim tehnologijama i decentralizovanim obnovljivim izvorima energije. Oko tri i po miliona ljudi u Evropi danas radi u zelenoj industriji, a Evropska unija jedan je od najvažnijih izvoznika njenih proizvoda. Osim ekonomskog rasta, rast osvešćenosti i razvoj „zelene” industrije unapredili su kvalitet života — smanjeno je zagađenje vode i vazduha, oporavile su se reke i šume, zaštićeni su kulturno-istorijski predeli.

Smatramo da Zapadni Balkan ima jedinstvenu priliku da redefiniše svoje razvojne putanje. Želimo li kratkoročni učinak nekolicine velikih investicija koje će nas dugoročno još više osiromašiti, ili želimo da radimo na dugoročnoj održivosti naših ekonomija? Hoćemo li uvoziti energente i zavisiti od geopolitičke stabilnosti područja bogatih fosilnim gorivima, ili ćemo iskoristiti natprosečno bogatstvo prirodnih resursa koji postoje u regiji? Hoćemo li se takmičiti za strane investicije ili ćemo iskoristiti regionalne sinergije za stvaranje vrednosti? Hoćemo li raditi na stvaranju snažnih lokalnih ekonomija ili politike formirati prema potrebama velikih korporacija?

Serija publikacija Unlocking the future pokušava da ponudi odgovore na ova pitanja. Tvrdimo da zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energija nisu prepreka ekonomskom rastu već upravo prilika za razvoj kroz održivo korištenje obilnih prirodnih resursa u regiji. Pred vama se nalazi publikacija fokusirana na lokalne potencijale razvoja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koji zajedno imaju snažan potencijal bottom-up zaokreta ka održivijoj energetici. Počevši s analizom trenutnih energetskih strategija i trendova, ova publikacija nudi alternativnu viziju energetskog sektora identifikujući male, lako dostupne, investicije koje smanjuju energetsku zavisnost i istovremeno stvaraju nove poslove, stvarajući tako vrednost koja ostaje u lokalnoj ekonomiji.

Celu studiju možete preuzeti ovde: