Definisane preporuke za dalje uspešno delovanje na uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama.

UŽICE, 31.OKTOBAR.2016. – U Skupštini grada Užice održana je konferencija na temu „Partnerstvo javnog i civilnog sektora u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i delotvornom upravljanju energijom u lokalnim zajednicama“.

Pored predstavnika grada Užice gradonačelnika Tihomira Petkovića, prisutnima su se obratili predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, direktor Razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić, kao i predstavnici fondacije Fridrih Ebert Ivana Rašić, Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole i Aleksandar Macura iz RES fondacije.

Učesnici konferencije „Partnerstvo javnog i civilnog sektora u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i delotvornom upravljanju energijom u lokalnim zajednicama“.

Konferencija je organizovana sa ciljem da podrži lokalne samouprave u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta, i to kroz predstavljanje iskustava i primera dobre prakse kako iz Srbije, tako i iz regiona i država Evropske unije. Predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i Zelene energetske zadruge iz Hrvatske su podelili njihova iskustva i rezultate uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta.

Učesnici su se složili da je potrebno da se podrže napori partnerskih lokalnih samouprava u aktivnostima unapređenja upravljanja energijom, zaštiti životne sredine i unapređenju kvaliteta usluga koje lokalna samouprava pruža građanima. Konferencija će doprineti formulisanju preporuka za dalje delovanje na uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama, ali i dodatno razvijanje inicijativa iz oblasti energije i klimatskih promena.

Konferencija se realizuje u okviru incijative ReEnergija, koju su pokrenule Beogradska otovrena škola i Fondacija Fridrih Ebert i izvodi se u partnerstvu sa gradom Užicem, RES fondacijom i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.