NEWS

NEWS

Imamo ogroman problem sa očajnim kvalitetom vazduha gotovo svuda, osim tamo gde merenje ne radi

Agencija za zaštitu životne sredine je objavila Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji u 2018. godini.  Imamo ogroman problem sa očajnim kvalitetom vazduha gotovo svuda, osim tamo gde merenje ne radi.

Najveći problem je zagađenje suspendovanim česticama, a najveći zagađivač je neefikasno grejanje lošim gorivom u lošim uređajima.

Prvo, želimo da ukažemo na dve veoma važne stvari koje odslikavaju da se u Agenciji radi:

 1. Procenat analizatora sa raspoloživošću satnih vrednosti većom od 90% porastao je sa 22% na 48%. Uverljivo najveća raspoloživost merenja u poslednjih pet godina postignuta je, koliko je nama poznato, bez povećanja budžeta. Bravo za zaposlene koji se bave ovim poslom! I dalje možemo čežnjivo da gledamo na rezultate iz 2011. 2012. i 2013. ali evo i velikog pozitivnog pomaka.
 1. Analiza jonskih vrsta u PM 2.5 česticama sa uzoraka sa stanice Beograd-Stari grad je objavljena. Javnosti je potrebno detaljnije tumačenje ovih rezultata ali je to svakako korak u dobrom smeru.

Nastavljen je trend prikaza većeg broja informacija koji uključuje i indikativna merenja.

Ovaj izveštaj je zasnovan na velikom radu koji se ne obavlja u sjajnim uslovima. Bravo za sve one koji pripremaju podloge za ovaj izveštaj!

Ogroman prostor za poboljšanje vidimo u načinu na koji se predstavljaju informacije onima koji nemaju dovoljno vremena da čitaju a to je uverljiva većina i običnih građana i onih koji donose odluke. Pozivamo sve one koji o tome odlučuju da se hitno izmeni način na koji se predstavljaju ove informacije.

Pružamo vam čitanje ovog izveštaja u ključu koji je nekada davno dao veliki Dragoslav Andrić: LINK

Konferencija „Energetska efikasnost za nas – javno finansiranje energetske efikasnosti u privatnim zgradama”

U organizaciji RES fondacije i Stalne konferencije gradova i opština, 12.09.2019. u hotelu Metropol u Beogradu, održana je konferencija pod nazivom „Energetska efikasnost za nas – javno finansiranje energetske efikasnosti u privatnim zgradama”. Uvodnu reč dao je državni sekretar Ministartsva rudarstva i energetike Prof. dr. Stevica Deđanski.

Pred više od 100 učesnika, predstavnika četrdesetak jedinica lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, delegacije EU, USAID, EBRD, Svetske Banke, akademske zajednice, asocijacije za kvalitetno stanovanje, komercijalnih banaka, civilnog društva, vlasnika stanova i medija, diskutovalo se o aktuelnim pitanjima u vezi sa finansiranjem projekata unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama:

▪Kako da investiramo u efikasnost zgrada a da nam se investicija isplati u razumnom roku?
▪Kakvu ulogu javni sektor može da ima u unapređivanju energetske efikasnosti privatnih zgrada?
▪Kako realizovati javne investicije u skladu sa zakonskim okvirom i na društveno najprihvatljiviji način?
▪Ko sve mora da učestvuje da bi se takav ishod obezbedio?
▪Da li postoji finansiranje za ove namene i kakve sve to ima veze sa energetskim siromaštvom?
▪Kakva je uloga politika EU u ovoj oblasti?
▪Kako sistemi daljinskog grejanja mogu da učestvuju u ovom procesu?

Deo atmosfere možete videti u prilogu.

Bilten Čista energija za nas

Očuvana životna sredina. Čista i održiva energija. Energetska efikasnost.

Tokom puta do sprovođenja ovih pojmova u svakodnevno iskustvo čeka nas mnogo razgovora, a što je važnije, i konkretnih aktivnosti. Putovanje nije lagano, ima nezgodnih rupa u asfaltu i mučnih krivina, ali ne stajemo. Vozimo se i radimo i šaljemo vam junske razglednice.

>Pogledajte šta se krčkalo do sad, a zatim se čitamo nakon letnje pauze!

 

Go to this Sway

Javna diskusija Bački Monoštor

U prethodnom periodu vršili smo procenu solarnog potencijala i energetskog profila javnog sektora zajednice Bačkog Monoštora. Proces terenskog istraživanja je završen, te smo u petak 21. juna, organizovali javnu diskusiju u Domu Kulture Bačkog Monoštora, tokom koje smo sa građanima podelili dobijene rezultate.

Jasminka Young i Aleksandar Macura (RES fondacija), uz Željka Zečevića (Mreža Dobre Energije) učesnicima su predstavili mogućnosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i primene proverenih praksi koje bi na odogovarajući način poboljšale energetsku efikasnost zajednice.

Sa druge strane, građani i građanke su nas informisali o svojim energetskim navikama, svojim opštim stavovima o pomenutim temama i pokazali su spremnost da zajedno i energetski efikasno deluju, što je diskusiju učinilo posebno interesantnom i produktivnom.

Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, koji je zaključio da je analiza potrošnje energije u javnom sektoru prvi uslov za početak primene obnovljivih izvora energije, kao i da je Bački Monoštor pravo mesto za razgovor o tome.


Panel: Čista energija za sve!

U okviru projekta Karavan za klimu #2 i Evropske nedelje za obnovljive izvore energije, Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji organizovali su konferenciju „Osvajanje obnovljivih izvora energije“ u Jugoslovenskoj kinoteci, 19. i 20. juna. RES fondacija je doprinela konferenciji panelom “Čista energija za sve", održanom u četvrtak 20. juna, gde su svoja iskustva po pitanju uključenosti građana u klimatsku problematiku i iskustva na lokalnom nivou podelili: Dunja Đenić, grad Užice, Slobodan Jerotić, direktor JKP „Toplana“ Šabac, Mirjana Jovanović, Beogradska otvorena škola, Jasminka Young, RES fondacija, Željko Zečević, Sekretarijat Mreže dobre energije, Vrbas. Moderator panela bio je Aleksandar Macura.


Čista energija za sve!

Pridružite nam se u četvrtak 20. juna u 11h na panelu RES fondacije ‘Čista energija za nas’! (pomoć prijatelja: svih nas se i tiče)

Svoja iskustva po pitanju uključenosti građana u klimatsku problematiku i iskustva na lokalnom nivou podeliće:

– Dunja Đenić, grad Užice
– Slobodan Jerotić, Šabac
– Mirjana Jovanović, Beogradska otvorena škola
– Jasminka Young, RES fondacija
– Željko Zečević, Sekretarijat Mreže dobre energije, Vrbas

Moderator panela biće Aleksandar Macura, RES fondacija.

Panel organizujemo u okviru projekta Karavan za klimu #2 i evropske nedelje za obnovljive izvore energije.
Konferencija:  „Osvajanje obnovljivih izvora energije!” ima cilj da informiše građane o povezanosti između fosilnih goriva i klimatskih promena i da ukaže na mogućnosti koje postoje ili koje treba podsticati u korišćenju održivih i čistijih izvora energije – a razgovor o energetskoj tranziciji i ulozi koju društvo u njoj igra logičan je nastavak takve priče.

Očekujemo lepu i korisnu diskusiju.
(S)viđamo se!

Bitlen: Prijem!

Obišli smo pun krug, te je, shodno tome, vreme da sumiramo utiske sa našeg skorašnjeg solarnog putovanja. I priznajemo, može se opravdano zaključiti da su dobra energija i dobre ideje definitivno strujale tokom meseca maja!

Go to this Sway

Vodič oko Sunca i Energetske zadruge 

Mnogo se ovih dana pričalo o EU. To je dobro. EU politika čista energija za sve stavlja potrošača u centar pažnje. I to je dobro. Ta politika nalaže da se potrošaču omogući da proizvodi energiju i predaje je u mrežu na jednostavan način. I to je dobro. Građani i građanke se udružuju da proizvode energiju širom EU. I to je dobro.

E pa i mi bismo voleli da živnemo, da se osunčamo! Malo smo otupeli, čak nam je i udobno, ali greota kraj ovolikog sunca da ne prostruji dobra energija. Pogledajte naše brošure možda vas makar malo pecne.

Održan panel Suncokreni se – okrenimo se Suncu! 

U Srbiji, Sunce nije dobilo značajno mesto u javnoj politici obnovljviih izvora energije, zašto je to tako i u kome je problem? Na ovo pitanje odgovarali su panelisti na panelu RES fondacije „Suncokreni se – okrenimo se Suncu!“ održanom na desetom Mikser festivalu „Cirkuliši“.

Poziv da se „suncokrenemo“, tj. da se okrenemo ka Suncu i njegovoj energiji, upućen je prvog dana Mikser Festivala sa istoimene tribine iz beogradskog Muzeja tehnike i nauke.

Svoja iskustva iz ove oblasti podelili su osnivač Energetske zadruge ostva Krk, Vjeran Piršić, predstavnik ProCredit banke Danko Kalkan, predstavnk RES Fondacije Aleksandar Macura,  Miloš Kostić iz kompanije CEEFOR i Marko Milosavljević iz E-nergia Srbija. Moderatorka panela bila je Jasminka Jang iz RES fondacije.

Na panelu je bilo reči o tome gde je Srbija u opštem kontekstu i šta možemo da uradimo s obzirom na to da se u svetu već prave dugoročniji ciljevi koji sežu i do 2050. godine, dok Srbija i dalje nije ispunila ciljeve za 2020. godinu.

Učesnici su se usaglasili da Srbija ni približno ne iskorišćava svoje potencijale, s obzirom na to da naša zemlja ima više od 2000 sunčanih sati u toku godine ali i da građani nisu dobili inpute u vezi sa ovom temom i da ipak određeni procenat obnovljive energije mora doći od građana.

„Zaista ne bi trebalo da postoji neka preterana komplikacija ako želite da proizvodite električnu energiju iznad krova pod kojim živite, iznad vaših glava“, rekao je Aleksandar Macura, dodavši da snabdevanje ovom vrstom energije trenutno ipak iziskuje veoma komplikovan put i da je najčešće politička volja ta koja blokira pojednostavljenje tog puta, kao i administrativni i zakonodavni okviri.

Kao primer, Marko Milosavljević iz E-nergie naveo je da pravna lica nemaju previše prepreka ako žele da izgrade solarnu elektranu ali je problem kod malih kupaca koji žele iznad svog krova da imaju solarnu elektranu, odnosno fizičkih lica i da oni zakonski ne mogu višak energije da prodaju i da izdaju fiskalni račun za višak struje koji  proizvedu.

Miloš Kostić iz CEEFOR-a rekao je da je 2009, kada je njegova firma počela da se bavi ovim poslom, izgradnja jedne male solarne elektrane ili solarnog parka bila izuzetno velika i skupa investicija, dok danas projekat može da se ostvari bez prevelikih ulaganja. Dodao je da Srbija nije proizvođač već smo korisnik novih tehnologija i da država razumljivo to ne finansira, kao i da privatne kompanije da bi se bavile tom delatnošću moraju da imaju finansijsku opravdanost.

„Energetske tranzicije mora biti, ako ne bude energetske tranzicije neće biti ni civilizacije, to je jasno“. rekao je Vjeran Piršić, gost iz Hrvatske i predstavnik Energetske zadruge na otoku Krk i dodao da smatra da se mora mnogo agresivnije i ozbiljnije pristupiti tome: ‘Kad pravim solarnu elektranu na krovu, ja spašavam jedan deo civilizacije’“, zaključio je.

(Tekst i slika preuzeti sa portala Energetskiportal.rs)


Najava za panel: Suncokreni se – okrenimo se Suncu! 

Ekonomski rast zasnovan na energiji proizvedenoj iz fosilnih goriva galopira u prošlost zbog neobnovljivosti tih resursa i dramatičnog i dokazanog uticaja na klimatske promene koje nesagledivo utiču na život i opstanak na Zemlji.

Potreba za razdvajanjem ekonomskog rasta od uništavanja životne sredine, iscrpljivanja resursa i negativnog uticaja na klimu ekonomija koje (se)lože na fosilna goriva daje snažan zamah razvoju i primeni novih, inovativnih i fleksibilnih ekonomskih, tehnoloških i društvenih modela. U srcu ovih dinamičnih promena i rešenja uokvirenih konceptima cirkularne ekonomije, održive proizvodnje i potrošnje leži dekarbonizacija i niskougljenični razvoj koji počivaju na potpunom prelasku na obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija ugljen-dioksida. Upravo ovo trojstvo predstavlja osnov za definisanje ciljeva javnih politika i akciju na svim nivoima od globalnog, EU, preko nacionalnog pa sve do lokalnog i individualnog. Tako je EU postavila kratkoročne (2020, 2030), i više ne tako dugoročne ciljeve, koje konitnuirano ostvaruje kako bi do 2050. godine u potpunosti prešla na obnovljive izvore energije uz smanjenje emisije ugljen-dioksida do 90%. Istovremeno, investicije u obnovljive izvore energije u SAD i Kini rastu. Svim ovim zemljama zajedničko je da nemaju samo jedan centralizovani model kojim se sprovodi energetska tranzicija, već se u manjoj ili većoj meri oslanjaju i na promene odozdo, tj. na energetske modele udruživanja aktera u lokalnim zajednicama, pa i samih građana s ciljem da proizvedu i troše energiju za sopstvene potrebe, ali i da učestvuju na tržištu s viškovima.

A gde je Srbija?

Srbija je izrazito energetski i ugljenično intenzivna prema statistikama Međunarodne agencije za energiju. To znači da po jedinici bruto domaćeg proizvoda troši, bolje reći rasipa, veliku količinu energije uz značajne emisije ugljen-dioksida. Ovo je posledica nacionalnog energetskog miksa koji se s oko 70% oslanja na proizvodnju energije iz domaćeg prljavog lignita. Kada je reč o grejanju, domaćinstva sa neefikasnim uređajima (se)lože na biomasu upitnog kvaliteta i porekla. Posledice su između ostalog energetsko siromaštvo, veliko zagađenje vazduha, veliki zdravstveni troškovi stanovništva sa značajnim brojem prevremenih smrti prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije.

Zašto je došlo do pomračenja Sunca u Srbiji?

Činjenica je da Srbija postepeno radi na povećanju udela obnovljivih izvora energije, i da se kreće prema nacionalnom cilju od 27%. Međutim, uočava se stagnacija kada je reč o ambiciji da se poveća ovaj cilj u srednjem i dužem roku, dominacija određenih obnovljivih izvora kao što su vetar (planirano 500MW), neopravdano oslanjanje na izgradnju malih hidroelektrana koje negativno utiču na dostupnost vode u lokalnim zajednicama i štete biološkoj raznovrsnosti uz veoma mali doprinos energetskom sistemu, i ozbiljno zapostavljanje korišćenja sunčevog potencijala (planirano i realizovano svega 10MW) kojim Srbija obiluje. Razlozi za ovu situaciju jednim delom leže u tome što veće korišćenje sunčeve energije zahteva mogućnost uspostavljanja decentralizovanog upravljačkog modela na koji mi u Srbiji nismo navikli, a za koji je potrebno sinhronizovano delovanje nacionalnih javnih politika, energetske administracije, inicijativa i rešenja na lokalnom i pojedinačnom nivou.

Ako je ovo današnja realnost, koje su nam opcije za budućnost?

Za veće korišćenje sunčeve energije od strane lokalnih zajednica, udruženja i samih građana potrebno je u prvom redu osloboditi administrativni prostor svih barijera kako bi se stvorio povoljan ambijent za poduhvate ove vrste. Pored toga, ključni faktor je pomoć građanima u razvoju, investiranju i korišćenju obnovljivih izvora energije i modela upravljanja koji im omogućavaju neposredno učešće u planiranju, odlučivanju, izgradnji i proizvodnji sunčeve energije, njenoj potrošnji, prodaji i podeli dobiti. Na taj način direktno se doprinosi „solarnoj demokratiji“, tj. demokratizaciji energetske tranzicije i tržišta električne energije. U krajnjoj instanci mogu se razvijati i manje električne lokalne mreže (micro-grids), manji lokalni distributivni sistemi među kojima se deli i trguje električnom energijom. Upravo smo opisali okosnicu koncepta prozjumera.

Ali kako postati prozjumer u Srbiji i kako doći do solarnih panela? I da li je to zaista isplativo?

Verujemo da veliki broj lokalnih zajednica i pojedinaca u Srbiji može proizvoditi energiju kombinovanjem lokalno dostupnih izvora, u prvom redu energije Sunca. Nedoumice oko postavljanja solarnih panela na poslovne ili privatne objekte u Srbiji se često sreću. Glavna debata vodi se oko koncepta prozjumera koji predstavlja one ljude koji svojim solarnim panelima proizvode određenu količinu energije za sebe, a višak u danima kada ima dosta sunca vraćaju na mrežu. Da li ovo funkcioniše u Srbiji? Šta kažu ljudi koji su pokušali? Imamo li infrastrukturu za ovakve sisteme? Kakvi su izgledi za budućnost solarne energije u Srbiji? Odakle početi?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja na SHIFT konferenciji u okviru Mikser festivala tražiće RES fondacija u okviru panela „Suncokreni se – okrenimo se Suncu!“. Na ovom panelu razgovaraćemo o trenutnim preprekama za korišćenje sunčeve energije od strane pojedinaca i lokalnih zajednica, načinima prevazilaženja tih prepreka, a biće istaknut i značaj EU paketa Čista energija za sve. Takođe biće predstavljeni modeli udruživanja lokalnih aktera i pojedinaca u okviru ove oblasti i dobre prakse u regionu. Moderatorka panela „Suncokreni se – okrenimo se Suncu!“ je Jasminka Young iz RES fondacije, a svoja bogata iskustva i znanje u ovoj oblasti s nama će podeliti osnivač Energetske zadruge ostrva Krk Vjeran Piršić, koje je galaktički lider u reformama energetskih navika s strateškim ciljem energetske neovisnosti i ugljenične neutralnosti do 2030; zatim predstavnik ProCredit banke Danko Kalkan, koja investira u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost i koja je prva domaća kompanija koja će ubuduće celokupnu električnu energiju koristiti iz obnovljivih izvora i predstavnik RES fondacije, Aleksandar Macura, koji će ukazati na najznačajnije prepreke i moguća rešenja.​ S nama će biti i predstavnik preduzeća posvećenog razvoju projekata primene obnovljivih izvora energije i uvođenju mera energetske efikasnosti CEEFOR-a, Miloš Kostić, zatim predstavnik E-nergia, Marko Milosavljević, koji su kao snabdevači električne energije i za krajnje potrošače i trgovce strujom veoma zaintersovani za dinamičniji razvoj tržišta sunčeve energije.

Sunce je okruglo, a krug predstavlja savršenstvo. Ipak, hajde da prestanemo da kružimo oko Sunca, da mu se okrenemo i da upijamo njegove zrake, praveći toplotu (može i oko srca) i struju. Kako da to najbolje i najjednostavnije izvedemo? Nabacite cvikere za sunce i dođite 24. maja na Mikser festival 2019: Cirkuliši! da porazgovaramo o tome. Biće vam toplo oko srca, a možda prostruje i neke dobre ideje. Dobra energija svakako hoće, jer se ona na Mikser festivalu (s)viđa!

Bilten – Suncokreni se – okrenimo se Suncu! 

Solarne pozdrave uz dobru energiju šalju vam Mreža dobre energije i RES fondacija.

Go to this Sway

Gostovanje na Peščaniku: Čađava zemlja

U Srbiji je sredstvima EU 2012. uspostavljena mreža od 28 stanica za merenje kvaliteta vazduha. Koliko njih radi? Ko su naši najveći zagađivači? Može li se nešto preduzeti ili treba da poslušamo službenicu jednog instituta za javno zdravlje: „Ograničite kretanje, izabrali ste da živite u gradu, a ne na Zlatiboru“.

Na ova pitanja za Peščanik govorili su suosnivači RES fondacije Jasminka Young i Aleksandar Macura.

Snimak možete pogledati na ovom linku: https://pescanik.net/cadjava-zemlja/ 

Davitelj protiv davitelja: Kakav vazduh?

Nismo vas dovoljno davili…

Samo za ljude sa dobrom energijom, novi bilten: Tamo gde se (s)viđa!

Go to this Sway

Osmi međunarodni dani energetike i investicija

Osmi Međunarodni dani energetike i investicija (MDEI) su održani 27. i 28. februara na Novosadskom sajmu. RES fondacija se ove godine pridružila kao suorganizator Novosadskom sajmu i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarsto i saobraćaj.

Na svečanom otvaranju dana energetike i investicija obratili su se ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine Nenad Grbić, ambasador Kraljevine Danske NJ.E. Anders Christian Hougård, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor Novosadskog Sajma Slobodan Cvetković.

Na izložbenom delu sajma su se predstavile firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, među kojima su bili Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Grad Novi Sad, Opština Vrbas, Optit, Biodry, E3 international, i mnogi drugi.

U okviru kongresnog programa sajma ove godine mogli ste čuti:

 • Kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz  pomoć međunarodnih „zelenih“ fondova i uz pomoć fondova kojim upravlja Republika Srbija? U prepunoj sali na ovo pitanje odgovarali su: Hao Wang, viši menadžer, Global Energy Interconnection, Development and Cooperation Organization (GEIDCO) kancelarija za Evropu, Bonnie Norman, predsednica E3 International, Robert V. Russo, EBRD WEBSEEF program, Aleksandar Puljević, samostalni savetnik, Ministarstvo rudarstva i energetike. Ovaj panel uspešno je moderirao direktor RES fondacije Aleksandar Macura.
 • Zašto je važno učešće žena u oblasti energetike? Na ovo jako značajno pitanje odgovarali su žene dobre energije: prof. dr Marijana Dukić Mijatović, Kabinet gradonačelnika – savetnica za strateške projekte, Grad Novi Sad; Ana Radojević, energetska menadžerka, Grad Kragujevac; Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za energetiku, Grad Užice; Adrijana Ranđelović, Grad Niš; Ana Džokić, Udruženje “Ko gradi grad”; Maja Lalić, Mikser; Dragana Jović, savetnica, Ministarstvo rudarstva i energetike; Milena Zindović, organizacija „Pametni grad“. Uz govornike kao moderatorke dobre energije bili su direktorka RES fondacije Jasminka Young; i Natalija Ostojić UN Women.
 • Kako da kroz cevi u sistemima daljinskog grejanja isporučujemo jeftiniju toplotu, kako se ona proizvodi, a kako se efikasno transportuje i isporučuje? Na ovo bitno pitanje za građane Srbije, odgovarali su Dejan Stojanović, Udruženje toplana Srbije; Greg Olson, USAID Srbija; Matteo Pozzi, Optit/UNEP DES program; Dušan Macura, JKP Novosadska toplana, uz moderaciju direktora RES fondacije Aleksandra Macure.
 • Koji su planovi novog projekta EBRD-a koji za cilj ima povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja na Zapadnom Balkanu? Kakvi su hidrotermalni resursi Vojvodine i kakva je primena geotermalnih sistema? Odgovore na ova pitanja su dali Bojan Bogdanović, EBRD; Slavoljub Arsenijević, Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj; Jugoslav Sekulić, NIS. Moderatorka ovog panela je bila direktorka RES fondacije Jasminka Young.

Gosti su učestvovali na panelima i stručnim debatama o kojima je razgovarano i o naplati po utrošku i korišćenju obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja, kao i o potencijalima i ograničenjima pri gajenju energetskih zasada, kvalitetu drvne biomase, i o tržištu za biomasu u Srbiji.

EBRD je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj predstavio svoje aktivnosti na proceni stanja javnih zgrada u Vojvodini.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije je predstavila početak projekta unapređenja stanja u sistemima vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama. Pored njih o ovoj temi su govorili i vrhunski stručnjaci iz ove oblasti pružajući priliku profesionalcima za pravo uživanje u toku ovog programa.

Unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, pomoć softverskih alata u tom poslu, uticaj na komfor stanovanja, uloga upravnika zgrada i pristup finansiranju projekata energetske efikasnosti u privatnim zgradama su teme koje interesuju svakog građanina i građanku i svakog inženjera i inženjerku i zato smo u našem programu izdvojili značajno mesto i za ove teme.

Možemo reći da se tokom ovog sajma osetila dobra energija i da se dobra energija proširila na mnoge!
Do sledećeg viđenja!

Bilten – Dani dobre energije

Saznajte šta se to dešavalo na osmim Međunarodnim danima energetike i investicija.

Go to this Sway

Žene dobre energije 

U sredu 27.2.2019 smo u okviru Međunarodnih dana energetike i investicija želeli da pokažemo koliko kreativnih ideja i odluka dobre energije dolazi i sprovodi se od strane žena. #RESfoundation u saradnji s #UNWomen su organizovali panel Žene dobre enerije koji su moderirale #JasminkaOlivericYoung iz #RESfoundation i #NatalijaOstojic iz #UNWoman.

U društvu izuzetnih žena dobre energije koje kako u okviru svojih profesionalnih angažmana, tako i privatno promovišu i sprovode principe dobre energije zaključili smo da je ona ženskog roda. Kao takva, dobra energija se planira dugoročno, energetski je efikasna, obnovljiva, prijateljica je životne sredine, i u vlasništvu je članica i članova lokalne zajednice. Dobra energija može da zdravo i toplo zagreje dom ostavljajući novac za druge važne stvari, o njoj se javno priča, ona se isporučuje u partnerstvu svih zainteresovanih strana, ne poizvodi gasove s efektom staklene baste i lokalno je dostupna.

Ovo su upravo i principi na kojima počiva i naša #MrežaDobreEnergije koja je vodeća inicijativa RES fondacije za partnerstvo naprednih lokalnih samouprava, udruženja građanki i građana, kao i preduzeća koji veruju da nije svejedno kakvu energiju upotrebljavamo.

Pokušali smo da damo odgovore na pitanja kako žene dobre energije promovišu principe dobre energije u svom radu; koji su pozitivni aspekti uvođenja održivih energetskih inovacija u javnom i civilnom sektoru, a šta su prepreke s kojima se suočavaju, da li uočavaju eventualnu uzročno posledičnu vezu između pitanja i odluka dobre energije i rodnih aspekata kako u profesionalnom, tako i u porodičnom okruženju?

Bilo je odlično!

Snimatelj protiv davitelja: kakav vazduh?

Zagađenje vazduha kao tema od velikog značaja za javnost, doživela je medijsku eksploziju tokom ove grejne sezone.

U četvrtak 21.2.2019 smo odgovarali na pitanja: “Kakav vazduh udišemo? Šta nas najviše zagađuje? Koji su najveći izvori zagađenja? Kako poboljšati vazduh koji dišemo?" 

Na ova pitanja uz prisustvo mnogobrojnih novinara i agencija među kojima su bili i predstavnici N1 info, Radio Televizije Srbije, Tanjuga i ostalih, odgovarali su direktori i suosnivači RES fondacije Jasminka Young i Aleksandar Macura, dok je moderirao Damjan Rehm Bogunović iz Hajnrih Bel fondacije u Beogradu.

Na ovom skupu su se obratili i Simon Ilse, šef delegacije Hajnrih Bel u Beogradu i Antoine Avignon iz delegacije Evropske Unije.

Skup je organizovala RES fondacija uz podršku Hajnrih Bel fondacije.


Kad se (s)viđa – Bilten dobre energije

(S)viđa ti se tvoj vazduh? Pomozi nam da ga zajedno očistimo. Učestvuj u foto-konkursu #SlikajVazduh!

Go to this Sway

Užice, vazduh, grejanje, efikasnost i EU politike

U četvrtak 31.1.2019, RES fondacija je organizovala, zajedno sa Zelenim savetom grada Užica, panel diskusiju na temu kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti i EU politika u gradu Užicu, pred punom Gradskom salom Grada Užica.
Na skupu su govorili programski direktor RES fondacije, Aleksandar Macura, član sekretarijata Mreže dobre energije, Nikola Vujović, specijalista toksikološke hemije iz Zavoda za javno zdravlje, Dragan Čučković, predstavnica Zelenog saveta grada Užica, Dunja Đenić, i šumarski inženjer Đorđe Marić.

Na skupu su obrađene teme kvaliteta vazduha u Užicu, energetske efikasnosti, i načinima grejanja. Aleksandar Macura je izneo podatke o tome koji su uzročnici zagađenja vazduha, o potencijalnim načinima grejanja i predlozima za lokalne samouprave. Nikola Vujović, je savetima pomogao građanima na koji način mogu poboljšati svoje uslove života, i poboljšati energetsku efikasnost u njihovim domovima.

Video prilog TV5 Užice o ovom skupu možete pogledati na ovom linku.

Bilten dobre energije: Tamo gde se (s)viđa!
 
Mreža dobre energije povezuje građane, opštine i gradove u rešavanju izazova lokalne energetike. Mreža dobre energije je dobrovoljna platforma za povezivanje lokalnih samouprava i partnera…

Go to this Sway

Mnogo je kume

Danas 12. decembra u 11 časova i 20 minuta 24 časovna koncentracija sitnih, odvratnih, zlih, PM2.5 čestica u gradu Valjevu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine je prešla broj 300 i čini se da raste. Mnogo je kume, mnogo je.

Gotovo na svim mestima na kojima se meri i objavljuje koncentracija ove materije imamo veoma loše rezultate. Tako je vrlo verovatno i na mestima na kojima se meri a na kojima će se rezultati kasnije objaviti i na mestima gde se ne meri. Nemojte vi na Vojnom putu i na Altini da mislite da će vas vaš organizam voleti zbog onoga što mu radite ove zime. Ni vi u Sremčici, Kaluđerici, na Klisi i u Ribnici. Dobro, vi u Ribnici znate da vas neće voleti organizam, vas su obaveštavali. Imamo pravo na bolje javne politike u oblasti zaštite vazduha, imamo pravo da se o ovoj temi ozbiljno i odgovorno razmišlja.

Rešavanje problema zagađenja i stvaranje uslova za mnogo zdraviji život traje duže od jednog izbornog ciklusa čak i kada je taj ciklus redovan. Nećemo dozvoliti da nam ta činjenica određuje stanje zdravlja dece, starih, siromašnih i nas koji trenutno nismo ni u jednoj od ovih kategorija?

Kako smanjiti zagađenje ? Važno pitanje na koje nije lako dati odgovor.

Neophodno je da svim građanima bude omogućeno a onda i naloženo da u tehnološki zrelom uređaju koriste gorivo odgovarajućeg kvaliteta na odgovarajući način. U okviru finansijskih mogućnosti porodica i preduzeća koja pune državnu kasu, bez fantazija. To je moguće ali zahteva mnogo više znanja, koordinacije i volje među institucijama na republičkom i lokalnom nivou. I odgovornosti da iza izgovorenih ili napisanih reči stoje analize zasnovane na informacijama i znanju. Nemojte dragi donosioci odluka sada u panici da nas zasipate lažnim rešenjima.

Grad Valjevo je pre gotovo sedam godina doneo Akcioni plan energetskog sektora do 2020. godine. Razlog za izradu ovog plana je upravo i bilo zagađenje vazduha i razumevanje da ono itekako ima veze sa energetskim siromaštvom. Šteta što je ovaj plan zaboravljen, mogao bi da pomogne.

RES fondacija i Mreža dobre energije vas poziva da učestvujete u foto izazovu, tamo gde se (s)vidja: “Snimatelj protiv davitelja!".

Uslikaj vazduh, okači sliku i takmiči se za nagrade!

Snimatelj protiv davitelja! #Slikajvazduh

Zagađenje vazduha u Srbiji jeste gorući problem najčešće i bukvalno: ložimo se na lošu energiju! Učini ovaj problem vidljivijim i u tvojoj sredini, budi Snimatelj Protiv Davitelja!

RES fondacija i Mreža dobre energije vas poziva da učestvujete u foto izazovu, tamo gde se (s)vidja: “Snimatelj protiv davitelja!".

Uslikaj vazduh, okači sliku i takmiči se za nagrade!

Gostovanje Jasminke Young u emisiji EDO Global – Kakav vazduh udišemo? 

Zagađenje vazduha dobija sve više mesta kao tema u javnosti. To je veoma važno jer kvalitet vazduha ima značajan uticaj na naše zdravlje. Jasminka Young, programska direktorka u RES fondaciji je učestvovala u razgovoru na temu kvaliteta vazduha na RTS.

Loša energija čini kvalitet vazduha lošim. Dobra energija ne. #SlikajVazduh da svi vide kako bismo unapredili njegov kvalitet. https://www.youtube.com/watch?v=4c6vyCvZko8 

Susret dobrih energetskih menadžera u Šapcu

RES fondacija je organizovala dvodnevni susret energetskih menadžera, sa ciljem da se razmene i unaprede znanja o dobrom upravljanju energijom na lokalnom nivou.

Događaj je organizovan u Šapcu, a prisustvovali su mu lokalni energetski menadžeri – predstavnici lokalnih samouprava iz Kraljeva, Užica, Kragujevca, Vrbasa, Niša, Priboja, Pirota, Subotice, Vrbasa, Bajine Bašte kao i predstavnici RRA Zlatibor.

Prvi dan obležen je razmenom skorašnjih iskustava u izradi programa energetske efikasnosti i razgovorom o promenama u zakonskom okviru. Učesnicima je predstaveljen prirodan izbor toplotnih pumpi kompanije DAIKIN.

Drugog dana fokus je bio na upoznavanju učesnika sa radom kotlovskog prostrojenja na drvnu sečku u Šapcu i mogućnostima ugradnje solarnih elektrana koje nudi kompanija CONSEKO. Ujedno se govorilo i o prednostima daljinskog grejanja za dobar lokalni energetski menadžment u Beogradu.

Na samom kraju susreta, Nikola Vujović i Željko Zečević iz sekretarijata Mreže dobre energije, dali su ideju kako da budemo bolji i tamo gde nam se (s)vidja, predstavivši forum dobre energije.

Aleksandar Macura participated in the discussion in Brussels “Western Balkans and Ukraine: EU’s role in Modernization through higher Climate Ambition"

Heinrich Boell Stiftung, organized the discussion “Western Balkans and Ukraine: EU’s role in Modernization through higher Climate Ambition" held on 22. November, at the European Parliament, Brussels, Belgium.

Aleksandar Macura, co-founder and program director of the RES foundation shared his thoughts on Energy Community, EU Accession and Energy Sector Reforms. Other participants in the discussion were, Visar Azemi (Balkan Green Foundation, Prishtina), Mirjana Jovanovic (Belgrade Open School, Belgrade), Denis Zisko (Center for Ecology and Environment, Tuzla), Burim Ejupi (Institute for Development Policy, Prishtina), Janez Kopac (Energy Community Secretariat, Vienna), Iryna Holovko (Ecoaction, Kyiv) and Colin Wolfe (European Commission, DG NEAR, Brussels).

Link to Aleksandar’s contribution you may find in the text above while the entire discussion video you can find on this link.

Šesti parlamentarni forum – Energetska tranzicija u Srbiji

Suosnivači i direktori RES fondacije Jasminka Young i Aleksandar Macura učestvovali su i govorili na Šestom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji je održan 19. novembra 2018. u Domu Narodne Skupštine.

Na panelu posvećenom pitanjima energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama Aleksandar Macura je predstavio studiju RES fondacije o energetskoj efikasnosti i govorio o ulogama u lancu finansiranja, vlasništvu nad objektima, prosečnom godišnjem budžetu za energetsku efikasnost, raspoloživim fondovima, važnosti domaćinske brige prema objektu, kao i dobrim i lošim primerima primene energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama, što u Srbiji čini 6 000 objekata.

Na panelu posvećenom pitanjima razvoja obnovljivih izvora energije, Jasminka Young je predstavila studiju RES fondacije o uklanjanju barijera za obnovljive izvore energije u Srbiji i govorila o nedoslednostima strateškog okvira, pre(centralizovanom) upravljanju održivom energetikom, nepostojanju dugoročne vizije, nadolazećem vakumu mehanizma podrške za obnovljive izvore koji ne pogoduje investicijama, kao i neshvatljivo maloj podršci i preprekama za razvoj sunčeve energije kojom Srbija obiluje. Na kraju su date preporuke za donosioce odluka i zakonodavce.

U uvodnom delu učesnicima su se obratili dr Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku, NJ.E. Tomas Šib, ambasador SR Nemačke, Norbert Bekman-Dirkes, direktor Fondacije Konrad Adeanuer u Beogradu i Simon Ilze, direktor Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Sastanak je organizovan u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, Beogradskim fondom za političku izuzetnost i fondacijama Hajnrih Bel i Konrad Adenauer.

Bačvani dobre energije

Bačvani dobre energije su se okupili na obuci pod nazivom „Energetski pregledi i optimizacija rada javnih objekata“, sa ciljem da se razmeni dobra energija i dobro znanje.

Obuka je održana u sekretarijatu Mreže dobre energije u Vrbasu, za energetske menadžere iz Vojvodine.
Na ovoj obuci energetski menadžeri iz raznih opština Vojvodine su imali priliku da razviju znanje o upravljanju potrošnjom energije i ostvarivanju ušteda.
Prve dve obuke su bile na temu “Blower door merenja" koja je obrađena kroz teorijski i praktični deo, i “Optimizacija prelaska na korišćenje biomase u
javnim objektima i sinhronizacija sa merama energetske efikasnosti".

Celokupnu obuku su vodili energetski menadžeri iz sekretarijata, Nikola Vujović i Željko Zečević.

Energetsko siromaštvo – odličan broj dovoljnih uslova

Imate li dovoljno para da kupite  dovoljno drva za zimu, ili platite račun za dovoljno dobro grejanje, odgovarajuću količinu struje ili gasa? Ako je tako, onda niste u stanju energetskog siromaštva. Napravimo anketu,  upitajmo stanovništvo imaju li dovoljno za dovoljno, te ako nemaju ubrojimo ih u energetski siromašne i imaćemo početnu informaciju o raširenosti ove pojave. Lako, rešismo prvi problem.
Anketar na terenu postavlja pitanje. Ispitanik se češka… “ Da vas pitam, koliko je to dovoljno drva , šta ste mislili? Ono da baš grejem celu kuću i da mi bude toplo, recimo i po dva’est stepeni? Ček, možda bih i mogao ako još malo uštinemo na hrani. I da mala ne ide na rekreativnu, ionako ih vode na planinu, kažu čist vazduh tamo. Kakve veze ima, i kod nas je lepo kad baš jako dune vetar. Inače malo štipa za grlo. I ovde u kući, purnja ovaj šporet, guta drva kao lud i štuca, malo se i dim vraća, a i vuče ‘ladan vazduh spolja dok gori. Šta ćeš, nema vatre bez kiseonika, tako su me u školi učili”.

Dovoljno za dovoljno nije dovoljno dobar opis. Kada imate dovoljno za dovoljno, treba da vam i ostane dovoljno novca da dovoljno dugo obezbedite dovoljno drugih stvari koje su neophodne za kvalitetan i zdrav život bez društvene isključenosti. Treba vam novac za  kvalitetnu i dobru hranu, zdravstvene usluge, odeću i obuću, knjige i filmove, sport i rekreaciju.  Barem pet dovoljno. To je već odličan broj dovoljnih uslova.

Novac je samo deo rešenja. Kada, kao što veliki deo Evrope radi a sa njima i mi, dajete novac za energiju ljudima u stanju socijalne potrebe, oni plate deo računa za struju ili gas. Međutim po pitanju šansi da dovoljno dugo ostvare onih drugih četiri dovoljno, niste napravili mnogo. Ako izbacite onog što vuče ‘ladan vazduh i ubacite efikasan šporet ili peć u skladu sa standardom koji na primer važi u Nemačkoj ili recimo dobru invertersku klimu ( to je standard gotovo svuda osim kod nas) u prostoru koji je kako tako izolovan  i gde je snabdevanje strujom dovoljno dobro, možete smanjiti potrošnju primarne energije od dva do devet puta. Dva do devet. To je već bolje. Šanse rastu, možda sada bude dovoljno novca i bez pomoći države. I dovoljno grejanja. I dovoljno za rekreativnu.  I možda trajno rešite problem u toj porodici.

Hajde da upamtimo da se problemu energetskog siromaštva može prići i iz ugla energetske efikasnosti. Hajde da upamtimo da obavezujući standardi za uređaje za grejanje imaju važnu ulogu. Dovoljno za danas.

Aleksandar Macura, RES Fondacija

Ovaj tekst objavljen je u dvobroju (XXX, XXXI) biltena “Progovori o pregovorima", kojem možete pristupiti ovde

RES fondacija na Klimatskom selu na Adi

RES fondacija je predstavila svoj izložbeni prostor na Klimatskom selu u okviru Nedelje klimatske diplomatije, održanom 29. septembra u Beogradu na Adi Ciganliji pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske Unije. Na događaju su prisustvovali ambasadori, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, građani Beograda i mnogi drugi.

Nedelja klimatske diplomatije se održava širom Srbije i sveta u poslednjoj nedelji septembra, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije, u cilju podsticanja dijaloga i saradnje u borbi protiv klimatskih promena, predstavljanja uspešnih priča i podsticaja za dalju akciju. Najznačajniji od svih događaja je Klimatsko selo na Adi Ciganliji na kom ste imali priliku da se upoznate sa najnovijim tehnološkim inovacijama u okviru održive energetike i drugim povezanim oblastima. 

Gosti su imali priliku da se upoznaju sa inovativnim energetski efikasnim tehnologijama Daikin kompanije. Partneri iz Pokreta Gorana Vojvodine su prezentovali gostima šta sve mogu uraditi samostalno i objasnili upotrebu solarne energije za svakoga. Nikola Vujović i Željko Zečević iz RES fondacije i iz sekretarijata Mreže dobre energije su govorili o prednostima i neophodnosti energetskog menadžmenta. 

Takođe, uz navedene izglagače prisustvovali su profesor Marjan Ivanov i učenici tehničke škole “Mihajlo Pupin" iz Kule, koji su govorili kako je to postati tehničar za izvor obnovljive energije i kako že škola biti pretvorena u labaratoriju zarad klimatskih akcija, ujedno su i imali priliku i da se slikaju i razgovaraju sa ministrom Goranom Trivanom.

Energy for tomorrow!

Citizens seem to be ready for more environmentally friendly development. According to the Regional Cooperation Council (RCC) 73% of citizens in the South East Europe region believe that climate change is either a very serious problem (36%) or quite a serious problem (37%)22. On the other hand, citizens are frequently not engaged in environmental campaigns and have little trust in the stakeholders. Need better energy? Now you can directly invest in it.

There is some good energy in our societies. It must be networked to help build good society that will in turn give us more good energy. Political parties, NGOs, youth organizations – the floor is yours.

Political parties, NGOs, youth organizations, but also you dear reader, are welcome to read the article written by Aleksandar Macura, founder of the RES Foundation in Energy for Tomorrow, an interesting analysis published by Friedrich Ebert Stiftung in Belgrade. The energy is for tomorrow, but you may read the article immediately.

 

Drva i planine: zameni peć

Potreban je koncentrisani, dobro osmišljeni napor svih nivoa vlasti i svih razvojnih partnera svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini kako bismo bili u stanju da pomeramo planine. A ovde se radi o pomeranju planina od cepanica, planina od pepela, planina satkanih od zagađenja i planina čelika i lima u lošim uređajima.

Koliko smo danas daleko od toga?  Posmatraču sa strane bi se moglo učiniti da smo jako daleko. Postojeći strateški dokumenti koji se bave pitanjem energetske efikasnosti na nivou entiteta ponekad zabeleže stanje ali u merama izgube sve ove ljude koje a) ne zanima šta je kotlovnica jer je nemaju koji b) ne zanima termostatski ventil jer nemaju radijatore i koje c) baš briga za raspodelu troškova u više porodičnim stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja. Ti ljudi su, kako smo napred naveli, uverljiva većina.

Pročitajte tekst Aleksandra Macure osnivača RES fondacije koji su objavili naši prijatelji izFondacija Heinrich Böll iz Sarajeva.

 

Perspectives – Still stuck in the past

Our partners in Heinrich Boll Stiftung released another issue of Perspectives. This issue is dedicated to climate change mitigation in the Western Balkans, because of both the global need to limit global warming but also because mitigating climate change, as the articles show, goes hand in hand with development both in terms of economic growth and in terms of health, wellbeing and societal development.

With this context in mind, the articles before you shed light upon some of the commonly overlooked aspects of it but also point to solutions which are good starting points for any future changes in how we think of energy, development, and public good more broadly.

Aleksandar Macura of the RES Foundation contributed with the article on energy poverty.

Here, You may read the entire issue.

Prvi  i prviji zajedno za čistiju energiju za sve u Srbiji 

Divno je da je došlo vreme da se takmičimo u tome ko je prvi započeo uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta!

Ana i naši dragi prijatelji i kolege iz Kragujevca svojom predanošću i znanjem predstavljaju najbolje primere dobre energije koje možete da zamislite i pozivamo sve kolege da prate njihov rad i da u njima traže podsticaj za svoj rad.

Ne zaboravimo ipak i prvoborce, proletere, rudare ali i slikare, vajare i kompozitore energetskog menadžmenta na lokalnom nivou, Ćirila i Metodija energetske efikasnosti: Željka Zečevića i Nikolu Vujovića.

Opština Vrbas je u periodu od 2009. godine do 2017. godine napravila rezultate u uspostavljanju politike energetske efikasnosti i sistema energetskog menadžmenta koji i dalje stoje kao svetionici dobrog izgleda jedne javne politike i primeri koji tek treba da budu dostignuti u svim lokalnim samoupravama u Srbiji. Te rezultate smemo zaista da nazovemo sistem energetskog menadžmenta.

Politika energetske efikasnosti u Vrbasu bila je ukorenjena u Strategiju razvoja iz 2010. godine, a razrađena je Strategijom energetskog razvoja opštine Vrbas . 19. aprila 2011. godine opštinsko veće donosi Zaključak o poveravanju poslova iz oblasti energetske efikasnosti JP „ Direkcija za izgradnju Vrbas“ a 07.07. 2011. predsednik opštine donosi Rešenje o osnivanju Kancelarije za energetski menadžment.

Kancelarija radi kao što je radila i pre osnivanja. Pripremaju se redom:

Preporuka za korisnike sistema energetskog menadžmenta
Preporuka za uvođenje kriterijuma energetske efikasnosti u postupcima javne nabavke
• Dijamant u kruni ove javne politike Odluka o unapređenju energetske efikasnosti SO Vrbas
Izjava o energetskoj politici

Uvodi se Sertifikat za standard upravljanja energijom ISO 50001 u Direkciju za izgradnju, a Direkcija postaje Ovlašćena organizacija za izdavanje energetskih pasoša .
Usavršavanje je ovim ljudima bila svakodnevica. A imenovanje je došlo još 2013. Doduše ne na propisanom formularu ali da od strane onoga ko je uslugu plaćao i koristio.

Ovaj tim razvija sopstveni informacioni sistem za energetski menadžment, izdaje pasoše za sve objekte u sistemu energetskog menadžmenta u Vrbasu i prati potrošnju ovih objekata od 2009. godine. Prave katastar javne rasvete. Evaluacija donatorske pomoći Republici Srbiji kaže : ugledajte se na ove ljude, preslikajte ovaj primer! Opština Vrbas je lider u primeni energetske efikasnosti u celoj Srbiji rečeno je, na kraju i konačno, i sa najpozvanijeg mesta.

Verovatno više nikada nećemo videti takav razvoj jedne javne politike u jednoj maloj lokalnoj sredini.

Ali resursi postoje i oni su sa nama u RES fondaciji i Mreži dobre energije. Na raspolaganju i opštini Vrbas, koliko god želi i kada god želi jer je u njihov sistem utkan rad desetina predanih ljudi i želimo da živi, ali i drugima.

Resursi su naravno i sa UNDP. I sa GiZ. I u Kragujevcu. I u Subotici, i u Ćupriji i Paraćinu. I Nišu. I u Kučevu i Vlasotincu. U Pirotu i Šapcu, dabome. Razmenjujmo iskustva, napredujmo i pomozimo onima koji ne mogu sami.

I ne zaboravimo ko je bio prvi. Ne zato što je bio prvi, već zato što je bio najbolji. Pokušajmo da dostignemo nivo koji je nekada dostignut u Vrbasu željom, verom, radom, znanjem i ljubavlju.

Kolege iz Kragujevca su dugo i dobro na tom putu i znaju ko je bio prvi ko je uveo nešto što bi se usudili da nazovemo sistemom energetskog menadžmenta i da se ne postidimo pred, na primer Nemcima. Ana i tim će sa kolegama sa Univerziteta u Kragujevcu i uz pomoć UNDP možda svima nama postaviti nove standarde.

To bi bilo sjajno, a mi u RES fondaciji i partneri u Mreži dobre energije ćemo pomoći koliko možemo.

Praktična obuka za merenje zaptivenosti zgrada

Članovi međuopštinske radne grupe (MORG) za energetsku efikasnost I obnovljive izvore energije imali su priliku da prisustvuju praktičnoj obuci za upotrebu mernog instrumenta kojim se meri zaptivenost unutrašnjeg prostora zgrada i objekata. Uređaj, “Blower door”, demonstrian je u svojoj praktičnoj upotrebi sa praćenjem rezultata merenja koje se dešavalo u realnom vremenu na postojećem objektu.

Obuku za članove MORG, u okviru treninga koju je pripremila RRA Srem, održali su eksperti iz sekretarijata Mreže dobre energije Željko Zečević i Nikola Vujović.

RES Foundation co-organizer of Sustainability Forum in Vienna 

The second Sustainability Forum took place under the auspices of the Energy Community in cooperation with Balkan Green Foundation, Heinrich Böll Foundation and RES Foundation on 22 June 2018 in Vienna. The Forum gathered Ministers and Deputy Ministers responsible for energy, environment and climate change of the Energy Community Contracting Parties, high-level officials of the European Commission, EU Member States and Contracting Parties as well as representatives of academia, civil society and nongovernmental organisations to discuss the best ways to shape energy and climate policy in the Energy Community.

The participants recognized that energy poverty continues to be a major challenge in the Energy Community Contracting Parties and must be one of the key considerations in the transition towards low-carbon power systems. They stressed the importance for  contracting Parties joining ongoing EU initiatives supporting tailor-made energy transition strategies, including the Coal Regions in Transition Platform and the EU Energy Poverty Observatory, to enable a shift that is not only sustainable but also fair on those who stand to lose out.

Presentation on energy poverty in Western Balkans.

Unapredjenje energetske efikasnosti u gradu Nišu – dobra energija za sve!

Na okruglom stolu – “Unapredjenje energetske efikasnosti u gradu Nišu – dobra energija za sve!" se govorilo o trenutnom stanju u oblasti energetske efikasnosti u stambenom sektoru u gradu Nišu, kao i merama koje grad Niš planira da uvede kao podršku građanima u cilju unapređenja energetske efikasnosti.

Aleksandar Macura, suosnivač i programski direktor RES fondacije održao je prezentaciju pod nazivom “Mere podrške građanima u cilju unapređenja energetske efikasnosti".

Prezentacija programa energetske efikasnosti grada Kragujevca

U skupštini grada Kragujevca održana je prezentacija programa energetske efikasnosti grada Kragujevca. Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je prihvatio program energetske efikasnosti za period 2018-2021 godine. Tom prilikom Aleksandar Macura suosnivač i programski direktor RES fondacije, govorio je o energetici u Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

O ovom dogadjaju je izveštavala Radio Televizija Kragujevac. Članak možete pročitati na ovom linku.

Trening za energetske menadžere u saradanji sa RRA Srem

U Centru za fizičku kulturu ’’Drago Jovović’’ u Vrbasu 11.06. održana je obuka pod nazivom ’’Upotreba softverskih alata Građevinska fizika URSA i Knaufterm u radu energetskih menadžera’’ u organizaciji RES Fondacije i Regionalne Razvojne Agencije Srem.

U okviru ove jednodnevne obuke bavili smo se elementima termičkog omotača, određivanjem U vrednosti, gubicima i dobicima toplote, softerskim alatima Građevinska fizika i Knauftrerm. Pored teorijskog dela obuka je sadržala i praktičan rad sa softverom na konkretnom primeru uz tumačenje rezultata. Nakon održane obuke, prisutni energetski menadžeri su iskazali zadovoljstvo  završenom obukom i predložili organizaovanje obuka na brojne druge teme poput izrade programa energetske efikasnosti i akcionih planova,  blower door merenja i IC termografije.

Korišćenje biomase u Republici Srbiji i održivi razvoj: mogućnosti, pretnje i okvir za praćenje 

RES fondacija je uz podršku Univerziteta u Nišu organizovala tribinu pod nazivom “Korišćenje biomase u Republici Srbiji i održivi razvoj: mogućnosti, pretnje i okvir za praćenje".

RES fondacija želi da kroz niz stručnih razgovora na ovu temu dodjemo do odgovora na neke od pitanja vezanih za održivost korišćenja biomase u Republici Srbiji, te da ishode tih razgovora podelimo sa donosiocima odluka.

Skup je otvorio dekan Fakulteta zaštite na radu prof. dr Miomir Praščević, dok su govornici bili dr Slobodan Cvetkovic, dr Slobodan Milutinović, i dr Gordana Stefanović uz moderiranje programskog direktora i suosnivača RES fondacije, Aleksandra Macure.

Na ovom skupu prisustvovalo je preko 50 gostiju iz različitih društvenih sfera.

Obuka energetskih menadžera 

U prostorijama Omladinskog centra u Priboju  5. juna  je organizovana obuka za energetske menadžera, u organizaciji RES fondacije, Beogradske otvorene škole, Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Opštine Priboj.

Tema je bila upotreba softverskih alata u radu energetskih menadžera. Zaposleni u sekretarijatu Mreže dobre energije, Željko Zečević i Nikola Vujović su polaznicima prikazali teoretske osnove rada u softverskim alatima koji mogu unaprediti planiranje energetske efikasnosti u zgradama a zatim su kroz praktičan rad približili ove alate kolegama iz Zlatiborskog okruga.

Energija u mojoj zajednici

Obuka za organizacije civilnog društva i medije pod nazivom “Energija u mojoj zajednici“održana je u Sremskim Karlovcima 24. i 25. maja. Obuku su organizovali partneri u Mreži dobre energije: Beogradska otvorena škola, Pokret gorana Vojvosdine I RES fondacija. Pričali smo o razumevanju lokalne energetike, njenom značaju i funcionisanju. Posebnu pažnju smo posvetili načinima na koji se ova tema može približiti što većem broju građana i građanki. Obuka je održana u Ekološkom centru Radulovački kod naših prijatelja iz Pokreta gorana Vojvodine, uz prisustvo predstavnika organizacija civilnog društva i medija iz različitih krajeva Srbije: Arilja, Priboja, Prijepolja, Paraćina, Niša, Vranja, Užica, Pančeva, Beograda, Tutina, Lazarevca, Vrbasa.

Aleksandar Macura iz RES fondacije je istakao i suprotstavljenost mnogobrojnih uloga koje gradovi i opštine igraju na polju energetike, naročito u situacijama kada su vlasnici sistema daljinskog grejanja .

Aleksandar Macura u Narodnoj skupštini Republike Srbije 

Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, održali su sastanak 17. maja, na kome su razmotrili usklađivanje politika kada je u pitanju energetika i klimatske promene.

Jedan od govornika bio je i programski direktor RES fondacije Aleksandar Macura, koji je govorio o pitanjima energetskog siromaštva i energetske tranzicije, imajući u vidu da je to tema koja dotiče sva domaćinstva u Srbiji.

Uz Aleksandra Macuru, govornici su još bili, predsednica ovog parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, regionalna menadžerka za projekte Nemačke razvojne agencije (GIZ) Jasna Sekulović, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle.

Ceo sastanak možete pogledati na ovom linku.

Izveštaj Koalicije 27 

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i više političke volje – jedan je od glavnih zaključaka najnovijeg Izveštaja iz senke” Koalicije 27 koja prati i objavljuje kritički osvrt na napredak Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na Poglavlje 27, to jest životnu sredinu.

RES fondacija je udružila snage sa kolegama iz Koalicije 27. Mi smo bili zaduženi za  poglavlje o kvalitetu vazduha.

Bez snažne političke volje, značajno izmenjenih mandata nadležnih institucija i koordinacije institucija neće biti moguće utvrditi trenutne posledice kvaliteta vazduha po zdravlje i životnu sredinu niti unaprediti taj kvalitet.

2018. godine u Republici Srbiji gotovo da ne postoje saznanja o vezi između zabeleženog kvaliteta vazduha i stanja ljudskog zdravlja. Podaci o stanju kvaliteta vazduha su oskudni i daleko ispod zakonom propisanih, kako u obimu tako i u kvalitetu, a i kada su raspoloživi nisu predstavljeni u vidu informacije koja bi se mogla koristiti za unapređenje svesti o značaju kvaliteta vazduha ili za delovanje na smanjenju negativnih posledica izloženosti lošem kvalitetu vazduha. Zakonski instrumenti poput kategorizacije kvaliteta vazduha u datom okviru ne služe svrsi.  Događa se da gradovi u kojima lokalna merenja pokazuju prekoračenja dozvoljenih koncentracija zagađujućih materija u velikom broju dana budu svrstani u zone sa prvom kategorijom kvaliteta vazduha usled neodgovarajuće komunikacije između institucija nadležnih za praćenje kvaliteta vazduha i institucija nadležnih za kategorizaciju kvaliteta vazduha.

Izveštaj je dostupan u verzijama na srpskom  i na engleskom jeziku.

Okrugli sto “Osunčajmo Srbiju" 

Okrugli sto održan je u petak 11. maja 2018. godine u organizaciji RES fondacije. Na dogadaju je učestvovalo 26 zainteresovanih za ovu oblast, uključujući predstavnike resornih ministarstava zaduženih za pitanja energetike i poljoprivrede, kao i privatne distrubutere i instalatere opreme, predstavnike nevladinog sektora kao i snabdevače električnom energijom.

Tokom okruglog stola ponovo je naglašen značaj sunčeve energije za Srbiju. Na osnovu primera domaćinstva sa Voždovca ukazano je na trenutne barijere sa kojima se suočavaju domaćinstva i fizička lica koja odluče da koriste sunčevu energiju. Osnovni zaključak skupa je da u Srbiji postoji značajne mogućnosti za veće korišćenje sunčeve energije. Manjim i jednostavnim intervencijama od strane nadležnih organa mogu se efikasno i u kratkom roku stvoriti bolji uslovi za efektivnije korišćenje ovog resursa.

Sastanak sertifikovanih energetskih menadžera Srbije

Događaj je organizovan u formi celodnevne konferencije. Cilj je da se na jednom mestu okupe licencirani energetski menadžeri, predstavnici Vlade, obrazovnih institucija, industrijskog i biznis sektora, te na taj način omogući licenciranim energetskim menadžerima unapređenje postojećih znanja, da im se pruži priliku za međusobno povezivanje, promovisanje sopstvenih projekata energetske efikasnosti ili da im se pruži pomogne u realizaciji projekata

Nikola Vujović dipl. inž. maš. u ime RES Fondacije – Mreže dobre energije govorio je na panelu Katastar javne rasvete – uloga i značaj u radu energetskog menadžera.

Javna rasveta zauzima važnu poziciju u obuhvatu sistema energetskog menadžmenta. Sve veći broj opština odlučuje se za realizaciju modernizacije javnog osvetljenja posredstvom ESCO ugovora. Prvi korak u tom procesu je formiranje baze podataka o javnoj rasveti. Detaljan popis, opis i situacioni plan svih elemenata sistema javnog osvetljenja predstavljaju katastar javne rasvete. Katastar pruža uvid u strukturu i stanje sistema javne rasvete i nezaobilazan je u procesima planiranja održavanja, identifikacije i pripreme projekata i izrade projektne dokumentacije. Podaci iz katastra javne rasvete lako se integrišu sa podacima o energetskim utrošcima u okviru softvera za monitoring potrošnje i troškova električne energije, te značajno olakšava rad energetskog menadžera u oblasti javne rasvete.

Renexpo Solarna energija – buduća tržišta

Događaj koji je bio održan 24og Aprila imao je za cilj da spoji zainteresovane strane, i otvori dijaloge o politikama cena i podsticajima za proizvodnju električne energije iz solara. Mogli ste se upoznati sa tržišnim prilikama, investicionim i prodajnim mogućnostima. Na ovom skupu ste takodje mogli saznati kako da obezbedite finansijska sredstva, kroz EU program IPARD, i upoznate investicione partnere.

Aleksandar Macura suosnivač i programski direktor RES fondacije bio je moderator na ovoj konferenciji, na panelu Net metering, sistemi grejanja nove tehnologije.

Učesnici ovog dogadjaja su bili proizvođači opreme (domaći i strani), projektantske firme, distributeri opreme, ugrađivači opreme, građani, mala privreda koja može da koristi solarnu energiju, IPARD program, seoske zadruge, elektrotehničke škole i fakulteti, inovatori, mediji, banke.

“Hej haj baš nas briga!" (Ne)Tačnost  informacija- piše Aleksandar Macura

Tačnost informacija značajno povećava verovatnoću donošenja dobre odluke. Kada su u pitanju odluke sa snažnim uticajem na javni interes ova tačnost mora sve da nas interesuje. Ako su u pitanju odluke koje utiču na globalne javne interese, onda ova tačnost interesuje sve. Ceo tekst možete pročitati na ovom linku.

I u podrumu

Nije lako uraditi energetski pregled. Nekada je potrebno svoje znanje poneti i pod zemlju. Srećom u društvu znanja nikada niste sami.

Željko Zečević i Nikola Vujović inžinjeri i energetski menadžeri iz sekretarijata Mreže dobre energije su u svoje društvo i društvo svog znanja primili i vredne kolege, energetske menadžere iz Zlatiborskog okruga.

Kako i priliči znanje su poneli u biblioteku. Posle teoretskog dela obuke o tome kako se vrše energetski pregledi, Željko, Nikola, kolege, znanje i dobra energija su izašli na teren i učestvovali u sprovođenju energetskog pregleda zgrade Narodne biblioteke “Miloš Trebinjac". RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Regionalna razvojna agencija Zlatibor su u Mrežu dobre energije umrežili tako i ovu biblioteku.

Učite i čitajte o energiji dragi prijatelji. To je tako evropski. I patriotski.

Mnogo pitanja, tražimo odgovore.

Da li i kako javnim sredstvima na pravičan i efikasan način unaprediti energetsku efikasnost u privatnim zgradama? Na ovo složeno pitanje tražimo odgovor zajedno sa našim prijateljima iz lokalnih samouprava, državnih i pokrajinskih institucija i drugih organizacija civlnog društva.

RES fondacija i Beogradska otvorena škola su organizovali razmenu mišljenja za koju se nadamo da će podstaći pronalaženje kvalitetnih rešenja.

Mi smo to uradili!

Opština Vrbas, RES fondacija i Mreža dobre energije povodom akcije Sat za planetu Zemlju podstiču sve one koji stvaraju podatke o potrošnji energije u javnom sektoru da objave svoje podatke. Javno dostupni podaci o javnoj potrošnji omogućavaju da mnogo veći broj ljudi promišlja rešenja za unapređenje energetske efikasnosti kako bismo uvek imali svetlo uz razumne javne troškove.

MDE logo A3

Dobra energija je samo ona energija o kojoj se javno priča i čiji opisi su javno dostupni.

Aleksandar Macura participated in the conference “The role of NGOs in forming the energy policy in South-East Europe" in Bulgaria

Energy Management Institute organized this event that took place in Sofia on 15th. March 2018 with the support of the Bulgarian Ministry of Energy. Aleksandar Macura our Co-Founder and Programme Director was invited as representative of RES Foundation to this event to join the discussion on to what extent the voice of the non-governmental sector is heard in the process of formulating and executing the energy policy at European, regional and national level and what needs to be improved. The discussion featured, among other speakers, Mr. Marek Šefcovič, Vice-President of the European Commission, responsible for the Energy Union.

VII Medjunarodni dani energetike i investicija
 
Na VII Međunarodnim danima energetike i investicija koji su održani u Novom Sadu 1. i 2. marta 2018. RES fondacija je imala tri predstavnika. Željko Zečević je govorio na panelu “Nove tehnologije koje menjaju svet” o upotrebi informacionih sistema u energetskom menadžmentu.  Aleksandar Macura je  bio moderator na “Klimatskom panelu Srbije”, dok je Nikola Vujović  govorio o tome  zašto su nam potrebne kancelarije za energetski menadžment u okviru panela koji je imao za cilj da ukaže na značaj kancelarija energetskog menadžmenta i energetskih menadžera, kao i da prikaže primere dobre prakse.

Dobra energija u Priboju

 

Preduzetni javni radnici iz opštine Priboj su razumeli da je moguće sa manjom potrošnjom javnih sredstava ostvariti bolje uslove rada u javnim zgradama i bolju životnu sredinu za sve građane. Shvatanje da je i investiranje u energetsku efikasnost investiranje u opstanak grada koji vole je dovelo do čvrste opredeljenosti da se uloži u razvoj projekata kojima se ostvaruju uštede.

Zato je Mreža dobre energije koju su predstavljali RES fondacija i Beogradska otvorena škola u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatiborskog okruga izabrala Priboj za razgovor sa energetskim menadžerima iz regiona i korisnicima javnih objekata iz Priboja na te u praćenja potrošnje i upravljanja podacima o potrošnji energije. Energy management software Serbia. 

Iskusni energetski menadžeri NIkola Vujović i Željko Zečević vodili su obuku i razgovarali i sa zainteresovanim građanima Priboja o mnogim pitanjima vezanim za energetsku efikasnost.
Prva užička televizija ispratila je naš dogadjaj na ovom linku.

Prezentacija.

Otvorena vrata kancelarije sekretarijata Mreže dobre energije u Vrbasu

Ukoliko imate potrebu da potražite savet stručnih lica na temu energetske efikasnosti vaše zgrade,kuće ili stana, Mreža dobre energije vas poziva da donesete svoju dobru energiju, svoja pitanja i svoje dileme u prostorije sekretarijata Mreže dobre energije u ulici Maršala Tita bb, Tržni centar Bazar gde će vam diplomirani inžinjeri Nikola Vujović i Želјko Zečević pružiti besplatnu savetodavnu podršku.

Ako gradite ili rekonstruišete, menjate način grejanja, ili se spremate na zamenu uređaja za grejanje možda vam možemo pomoći da se zdravije i jeftinije ogrejete, osvetlite, okupate ili opeglate.

Otvaranje kancelarije sekretarijata Mreže dobre energije u Vrbasu

Početkom 2018. godine u okrilju RES fondacije počeo je sa radom sekretarijat Mreže Dobre Energije.
Tim sekretarijata čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u energetici, diplomirani inžinjeri masteri Nikola Vujović i Željko Zečević.

Cilj osnivanja Mreže dobre energije je smanjenje troškova za energiju i smanjenje zagađenja usled potrošnje i proizvodnje energije. Usluge sekretarijata biće dostupne svim građanima opštine Vrbas.

Mreža dobre energije je platforma za podršku lokalnim samoupravama okrenutim dugoročnom planiranju održive energetike i borbi protiv energetskog siromaštva.  Mrežu dobre energije pokrenuli su RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Pokret gorana Vojvodine. Mreža dobre energije je zaštićeni slogan RES fondacije.

Razgrnimo dim da zavirimo u budućnost

RES fondacija je uz podršku GiZ ispitala sliku posledica korišćenja neefikasnih šporeta i peći  u domaćinstvima u Srbiji.

U brošuri koja je pred vama prikazujemo vam tu sliku ali i priliku da se slika promeni. Slika i prilika za efikasnije šporete i peći.

Zagađenje vazduha, zdravlje, standardi, energetska efikasnost, siromaštvo. Mnogo dobrih javnih politika je potrebno da smanjimo zagađenje iz neefikasnih šporeta i peći.

Da bismo iskoristili priliku moramo da  dobro izmerimo izazov i da izmerimo i značajno povećamo naše mogućnosti.

Meriti, meriti i samo meriti.

Smanjenje energetskog siromaštva putem unapređenja efikasnosti peći i šporeta

Pomoć ljudima u stanju energetskog siromaštva putem unapređenja efikasnosti peći i šporeta na drva predstavlja odličan put za dostizanje nekoliko ciljeva održivog razvoja u Republici Srbiji. Doprinos globalnoj agendi i poboljšanje kvaliteta života najugroženijih uz istovremeno unapređenje kvaliteta životne sredine i zdravlja za sve zavređuje pažnju svih onih koji odlučuju o javnim sredstvima.

 RES_Sporeti INFOGRAFIK

Možemo zdravije, možemo jeftinije i možemo održivije. Potražimo bolje grejanje kroz Mrežu dobre energije.

http://www.dobraenergija.org

http://www.resfoundation.org/

https://www.facebook.com/Partnerships4Resilience/

https://twitter.com/RESbgd

Nevidljivi milion 

Sagorevanje ogrevnog drveta proizvodi zagađenje, a ta činjenica se teško prihvata uzimajući u obzir da je to verovatno najstariji način grejanja koji ljudi koriste. Ipak, ne može se zanemariti zagađenje koje tako nastaje. 

Prošle godine smo pisali da, prema Agenciji za zaštitu životne sredine SAD, jedan neefikasan kućni šporet na drva oslobađa količinu PM10 koja je jednaka količini koju u istom vremenu izbaci pet starih dizel autobusa. Njihova procena je da bi se zamenom svih neefikasnih uređaja efikasnijim ostvarilo smanjenje emisija koje bi dovelo do godišnjih ušteda u zdravstvenim troškovima od 29 milijardi dolara, i sprečilo preko 5000 smrti godišnje. Kakve su naše procene?

Nemamo ih. Ne zna se tačno koliko ima šporeta i peći i kakva im je efikasnost, kolike su emisije zagađujućih čestica iz ovih uređaja, šta o tome kaže Agencija, a šta Ministarstvo, Zavod za statistiku.

Onaj ko jako dugo prati ovu temu može da sa određenom dozom sigurnosti kaže da preko milion domaćinstava u Srbiji koristi ove uređaje kao osnovni izvor grejanja u domovima, oslanjajući se pre svega na kombinovane podatke Republičkog zavoda za statistiku iz prošlosti.

Više o ovoj temi pročitajte u autorskom tekstu Aleksandra Macure za Vreme.

Da li ste znali?

Grejanje prostora je jedna od najvažnijih aktivnosti za opstanak i napredak svih nas.

Postoji veliki prostor za unapređenje razmišljanja i odlučivanja o javnim politikama koje utiču na to kako se grejemo.

RES_Grejanje INFOGRAFIK

Možemo zdravije, možemo jeftinije i možemo održivije. Potražimo bolje grejanje kroz Mrežu dobre energije.

Ukoliko želite da unapredimo javnu debatu na ovu temu, javite nam se!

http://www.dobraenergija.org

http://www.resfoundation.org/

https://www.facebook.com/Partnerships4Resilience/

https://twitter.com/RESbgd

Ne znamo kakav vazduh udišemo

U sezoni grejanja u Srbiji vazduh demantuje svoju definiciju koja kaže da se ne može videti, probati ili osetiti. Upravo u tom periodu godine beleže se najveća zagađenja, a kada bi se pratili saveti i uputstva koja Svetska zdravstvena organizacija izdaje na osnovu Indeksa kvaliteta vazduha, građani pojedinih gradova ne bi napuštali kuću. Na neki način, srećna okolnost je što zagađenje postaje očigledno te su građani u mogućnosti prilagoditi svoje ponašanje situaciji jer od nadležnih državnih organa ne dobijaju pravovremene informacije.

Suosnivači Jasminka Young i Aleksandar Macura u intervju za nedeljnik Vreme.

Mreža dobre energije – nastavak “urednog snabdevanja" dobrom energijom

MDE logo A3

RES FondacijaBeogradska otvorena škola i Pokret gorana Vojvodine imaju za cilj da održe visok napon dobre energije koju smo ostvarili na nedavnoj konferenciji u Sremskim Karlovcima.

U želji da Vas podsetimo na najvažnije poruke koje smo čuli od naših pokretača i obećamo nastavak ”urednog snabdevanja“ dobrom energijom u nedeljama i mesecima koji su pred nama, pozivamo Vas da u nastavku pročitate naše pismo tj. poruku.

Mreža dobre energije povezuje gradove i opštine u rešavanju izazova lokalne energetike

MDE_1 slika za sajt

Utorak, 3. oktobar 2017. Sremski Karlovci – Znanja, iskustva i oprobana rešenja za različite izazove iz oblasti lokalne energetike, od saobraćaja i grejanja do ulične rasvete i racionalne upotrebe energije u javnim zgradama, od danas će energetskim menadžerima, gradskim i opštinskim upravama u Srbiji biti sve dostupnija zahvaljujući Mreži dobre energije.

Mreža dobre energije je dobrovoljna platforma za povezivanje lokalnih samouprava i partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, posvećenih primeni i širenju dobre prakse i rešenja u lokalnoj energetici.

Osnivači Mreže dobre energije: Vrbas, Šabac, Pirot, RES Fondacija, Beogradska otvorena Škola i Pokret gorana Vojvodine su potpisivanjem zajedničke izjave na današnjoj konferenciji iskazali privrženost principima dobre energije i dali podršku razvoju Mreže i usluga koje će ona pružati.

Konferencija je organizovana uz podršku Hajnrih Bel Fondacije, Fonda Braće Rokfeler, kao i programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine “CSOnnect", koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu, a finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju.

Detaljnije o ovom skupu možete pročitati na: http://www.resfoundation.org/wp-content/uploads/2016/08/predlog-saopstenja-MDE-03-10-2017.pdf

grupa logoa

Izazovi u javnoj rasveti

Rasvetlimo izazove u javnoj rasveti! Lokalne samouprave troše puno novca na javnu rasvetu. Ovi troškovi nameću potrebu za deatljnijim uvidom u izazove sa kojima se gradovi i opštine širom Srbije suočavaju prilikom razmatranja potreba i mogućnosti razvoja i unapređenja kvaliteta ove usluge.
Za Mrežu dobre energije, Aleksandar Macura rasvetljava ovaj izazov. Saznajte više, pridružite nam se u utorak, 3. oktobra 2017. u Sremskim Karlovcima u razmeni dobre energije lokalnih zajednica!

Saznajte više – Javna rasveta 

Lečenje energetske neefikasnosti!

Gradovi i opštine širom Srbije troše puno novca na energente, a posebno za javne zgrade poput škola, bolnica itd. Racionalne potrošnje energije zahteva periodične energetske preglede zgrada, dijagnostiku i terapije, od promena (energetskih) navika do „hirurških“ intervencija. Da li znate šta takav pregled podrazumeva? Da li ste već otvorili „energetski karton“ u nekom od vaših javnih objekata?

Saznajte više – Lečenje energetske neefikasnosti. 

Pridružite nam se u utorak, 3. oktobra 2017. u Sremskim Karlovcima u razmeni dobre energije lokalnih zajednica!

Tema: Kvalitet vazduha u Srbiji

Predstavljamo vam gostovanje Jasminke Oliverić Young, osnivačice RES fondacije u jutarnjem programu RTV Pink na temu kvaliteta vazduha u Srbiji.

Snimak možete da pogledate na sledećem linku: https://goo.gl/WG7PPo

jasminka

Sa energetskih reči na efikasna dela!MDE logo A3Preduzetni, kvalifikovani i iskusni ljudi u opštinskim upravama ili već formiranim lokalnim kancelarijama za energetski menadžement, zajedno sa autentičnim i posvećenim šampionima održivog razvoja u civilnom društvu i privredi sastaće se u Sremskim Karlovcima u utorak, 3. oktobra 2017. kako bi podelili svoja dobra iskustva kada su u pitanju praktična, dokazana i priuštiva rešenja za energetsku efikasnost.

Skupu će prisustvovati i predstavnici Vlade Republike Srbije, međunarodnih razvojnih i finansijskih institucija kao i bilateralnih organizacija, koji će govoriti o tome na kakvu vrstu podrške lokalne samouprave mogu računati sa njihove strane.

Ovom prilikom ćemo pokrenuti i „Mrežu dobre energije“, dobrovoljno neformalno društvo lokalnih samouprava u Srbiji posvećenih prelasku sa energetskih reči na efikasna dela! Skup organizuju Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Vojvodine,  RES Fondacija,  Beogradska otvorena škola i Pokret gorana Vojvodine.

Skup se održava uz podršku Heinrich Boll Fondacije, SIDA i RBF, kao i uz podršku CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine koji finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Detaljnije o ovom skupu možete pročitati na: https://goo.gl/KFgpQV

grupa logoa

Održana četvrta konsultativna radionica “Dobra klima za razvoj", Kučevo 20. jun 2017. godine 

RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Timočki klub su 20. juna 2017. godine u Kučevu, organizovali konsultativnu radionicu “Dobra Klima za razvoj" sa predstavnicima lokalnih samouprava i civilnog društva iz opština Kučevo, Golubac, Žagubica i Požarevac. 

Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorio suosnivač RES fondacije gospodin Aleksandar Macura, nakon čega su usledila izlaganja suosnivačice RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospođe Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Radionica je održana u svečanoj Sali Skupštine opštine Kučevo, sa glavnim pitanjem: “Kako do ambiciozne klimatske politike?".

Na njega su odgovor ponudili predstavnici RES fondacije, Beogradske otvorene škole i Timočkog kluba. Radionica je imala tri dela: prvi u kome su se uvodnom obraćanju i osnovnoj prezentaciji tematike prisutnima obratile Jasminka Young, suosnivačica RES fondacije i Mirjana Jovanović iz BOŠ-a, drugi gde je organizovan rad po grupama: prva – Energetska efikasnost, moderator Aleksandar Macura (RES fondacija), druga – Obnovljivi izvori energije, moderatorka Mirjana Jovanović (BOŠ), treća – Energetski menadžment, moderatorka Slađana Milutinović (Timočki klub, Knjaževac) i četvrta – Usklađenost politika na lokalnom nivou, moderatorka Jasminka Young (RES fondacija) i treći deo u kome su se odvijale završne diskusije.

Radionici, koja je organizovana u 4-tom ciklusu ovakvih aktivnosti (prva tri su se održali u Novoj Varoši, Leskovcu i Nišu i na njima je učestvovalo 17 lokalnih samouprava) i koja je bazirana na dve teme – energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, prisustvovali su predstavnici više lokalnih samouprava sa teritorije Braničevskog okruga (Kučevo, Golubac, Žagubica, Požarevac) zatim Ekološka društva iz Laznice, Krepoljina, Planinarski klub „Vukan” Požarevac, Asocijacija za razvoj opštine Žagubica, Kancelarije za LER opštine Kučevo, Turističke organizacije „Kučevo“, OCD „Entuzijasti“ i drugi zainteresovani pojedinci i udruženja.

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.

Ovo je četvrta u seriji radionica koje RES fondacija organizuje širom Srbije u okviru projekta “Unapređenje civilnog društva za pristupanje Srbije Evropskoj uniji" koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije EU Sustainable Energy Week.

 IMG-20170622-WA0005

Kucevo 2

Kucevo 3

Kucevo 4

IMG-20170622-WA0004

IMG-20170622-WA0003

IMG-20170622-WA0007

                                   

 

 

Obuka za uspostavljanje delotvornog sistema energetskog menadžmenta u jedinicama lokalne samouprave 

RES fondacija i Beogradska otvorena škola su 13. i 14. juna 2017. godine u Beogradu u hotelu Park, organizovale Obuku za uspostavljanje delotvornog sistema energetskog menadžmenta u jedinicama lokalne samouprave. Obuci je prisustvovalo preko 30 predstavnika iz 18 gradova i opština. Cilj obuke bio je podrška jedinicama lokalne samouprave iz Srbije u uspostavljanju delotvornog sistema energetskog menadžmenta, kao osnove za razvoj lokalne zajednice.

Učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa dobrobitima kojima energetski menadžment doprinosi razvoju lokalne zajednice, sa praktičnim i teorijskim aspektima uspostavljanja i upravljanja sistemom. Prvog dana Obuku su otvorili Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Aleksandar Macura iz RES Fondacije. U nastavku, usledilo je predstavljanje rezultata i iskustava iz primera dobre prakse grada Šapca. Učesnicima su se obratili zamenik gradonačelnika grada Šapca, gospodin Dušan Kostadinović, zatim član Gradskog veća grada Šapca, gospodin Slaviša Kostadinović i energetski menadžer Šapca, gospodin Slobodan Jerotić. Tokom izlaganja svi govornici su se složili da je za uspešno uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta važan set faktora, a pre svega politička volja donosioca odluka i stručnost i predanost zaposlenih koji rade na pitanjima lokalne energetike. Kao najveći problem predstavnici Šapca naveli su finansije i veliki rad i upornost koji su neophodni da bi se obezbedila sredstva za projekte energetske efikasnosti.

U drugom bloku predavanja učesnicima se obratio gospodin Stevan Vujasinović, stručnjak za komunikaciju i odnose sa javnošću iz UNDP Serbia, koji je naglasio važnost dvosmerne komunikacije energetske efikasnosti kao teme između lokalne samouprave, sa jedne strane, i korisnika i građana, sa druge strane. U kasnijoj diskusiji sa učesnicima Obuke donet je zaključak da je neophodno da se komunikacijskim strategijama kreira ambijent koji politiku energetske efikasnosti postavlja visoko na listi prioriteta donosilaca odluka, ali i korisnika i građana, a na opštu korist svih strana.

U trećem, završnom, delu prvog dana obuke gospodin Miodrag Gluščević, iz Stalne konferencija gradova i opština, je govorio o programima koje SKGO sprovodi na polju energetske efikasnosti. Zatim je gospodin Đorđe Vuković iz Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima učesnicima predstavio mogućnosti za finansiranje projekata energetske efikasnosti koje su na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. U dinamičnoj diskusiji došlo se do zaključa da su sredstva koja su namenjena JLS značajna, ali da je čest problem nedostatak kapaciteta u JLS za izradu i implementaciju kvalitetnih projekata energetske efikasnosti. Takođe, predstavnici JLS su naglasili da često imaju kratke rokove i nejasne smernice pri oglašavanju poziva za dodelu sredstava Kancelarije, te da bi bliža komunikacija između svih strana doprinela boljem iskorišćavanju raspoloživih finansija.

Drugi dan Obuke bio je namenjen tehničkim aspektima sistema energetskog menadžmenta. Tokom tri bloka energetski menadžeri Vrbasa, gospodin Nikola Vujović i gospodin Željko Zečević, i energetski menadžer Šapca, gospodin Slobodan Jerotić, predstavili su prisutnim energetskim menadžerima metode komunikacije sa donosiocima odluka, direktnim korisnicima usluga i građanima, korišćenje softvera kao alata u praćenju i planiranju lokalne energetike i metodologiju energetskih pregleda.

Tokom oba dana razvijala se kvalitetna diskusija među učesnicima, uz razmenu znanja i iskustava. Prisutni energetski menadžeri su istakli da im je potrebno umrežavanje radi međusobne razmene resursa i jačanja položaja struke. Takođe, prepoznata je važnost ovakvih okupljanja na kojima donosioci odluka i energetski menadžeri mogu da uporede iskustva i razvijaju partnerstva sa kolegama iz drugih JLS. Naglašena je i potreba unapređenja komunikacije organa vlasti na nacionalnom nivou sa predstavnicima gradova i opština o potrebama, preprekama i mogućnostima lokalnih samouprava da izvrše tražene obaveze. Primeri dobre prakse koji postoje u Srbiji na planu uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta, složili su se učesnici, daju nadu i predstavljaju putokaz za ostvarivanje napretka u ovoj javnoj politici.

1
                                   4
9
3
5
2
6

The first Sustainability Forum Vienna 9 June 2017 

The Co-founders of the RES Foundation Jasminka Young and Alesandar Macura participated at the 9th Environmental Task Force Meeting at the Energy Community in Vienna. This was followed by the reception at the Austrian Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management BMLFUW.

The high level 1st Sustainability Forum took place on 9 June under the auspices of the Energy Community and the Balkan Green Foundation. The forum gathered Ministers responsible for energy, environment and climate change of the Energy Community Contracting Parties, high-level officials of the European Commission, government officials, representative of the private sector, civil society, non-governmental organizations and academia to discuss the best ways to contribute towards a low carbon-transition of the Energy Community.

The Co-founder of the RES Foundation Jasminka Oliveric Young participated in Plenary 2 panel that discussed how sustainable energy initiatives and innovative business models in urban communities can empower local economy.

Vienna 4
Vienna 3

Održana treća konsultativna radionica “Dobra klima za razvoj", Niš 01. jun 2017. godine

Res fondacija i Beogradska otvorena škola su 01. juna u Nišu organizovali još jednu u nizu konsultativnu radionicu “Dobra klima za razvoj" sa predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva iz opština Svrljig, Knjaževac, Gadžin Han, Doljevac, Bela Palanka, Ražanj i Leskovac. Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je počeo izlaganjima suosnivača RES fondacije  Jasminke Young i Aleksandra Macure i Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene škole. Nakon uvodnih izlaganja usledila je interaktivna diskusija u malim grupama u formatu fokus grupe. 
Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.
Ovo je druga u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Transformator koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije 
EU Sustainable Energy Week.

Održana druga konsultativna radionica “Dobra klima za razvoj", Leskovac 31. maj 2017. godine

Res fondacija, Beogradska otvorena škola i Centar za razvoj Jablaničkog i pčinjskog okruga su 31. maja u Leskovcu organizovali konsultativnu radionicu “Dobra klima za razvoj" sa predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva iz opština Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han i Vlasotince. Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorila predstavnica Centra za razvoj Jablanickog i Pcinjskog okruga, nakon čega su sledila izlaganja gospođe Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene skole i suosnivača RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospodina Aleksandra Macure.
Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.
Ovo je druga u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Transformator koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije 
EU Sustainable Energy Week.

 7

Održana prva konsultativna radionica “Dobra klima za razvoj", Zlatar 29. maj 2017. godine

RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Regionalna razvojna agencija Zlatibor su 29. maja na Zlataru organizovali konsultativnu radionicu «Dobra klima za razvoj» sa predstavnicima lokalnih samouprava, komunalnih službi i civilnog društva iz opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Raška. Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost , energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorio predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, nakon čega su sledila izlaganja predstavnika Regionalne razvojne agencije Zlatibor, gospodina Miloša Radojevića i suosnivačice RES fondacije gospođe Jasminke Young. 

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.

Ovo je prva u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Transformator koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije EU Sustainable Energy Week.

 20170529_102310

Discussion on “How can energy efficiency drive development of resilient cities?" co-organized with the Working Group for Chapter 15 – Energy of the National Convention on the EU

RES Foundation with the Working Group for Chapter 15 – Energy of the National Convention on the EU co-organized a workshop “How can energy efficiency drive development of resilient cities?". The workshop was a part of the SmartCity. Education Festival Belgrade Smart City Festival 2017. We examined positive stories in Serbia – the city of Šabac – and how to replicate them in other municipalities, what EU policies mean for ‘ordinary’ citizens and how they can be represented in the process by not only local officials, but also civil society and expert organisations. This workshop is one of seven events that the RES foundation is organising to promote the
EU Sustainable Energy Week.

Slika Radison Blue 27 05 2017

KA TRANSPARENTNOJ I INKLUZIVNOJ KLIMATSKOJ POLITICI U SRBIJI: Učešće civilnog društva u izradi Strategije borbe protiv klimatskih promena

U petak, 26. maja, u prostorijama Startit centra, održana je radionica pod nazivom „Ka transparentnoj i inkluzivnoj klimatskoj politici u Srbiji: Učešće civilnog društva u izradi Strategije borbe protiv klimatskih promena“. Radionicu su zajednički organizovali Beogradska otvorena škola, RES Fondacija i Koalicija 27. Radionica je organizovana sa ciljem da se organizacije civilnog društva bliže upoznaju sa projektom izrade Strategije borbe protiv klimatskih promena, ciljevima ove Strategije, kao i da se identifikuje prostor za učešće zainteresovane javnosti i instrumenti putem kojih zainteresovana javnost može da doprinese izradi ovog dokumenta. Prvi deo radionice bio je posvećen diskusiji o značaju usvajanja Strategije borbe protiv klimatskih promena za dalje oblikovanje politike borbe protiv klimatskih promena u Republici Srbiji. Radionicu su otvorili Stevan Petrović iz Beogradske otvorene škole i Jovana Dragić iz Koalicije 27, podvlačeći značaj politike borbe protiv klimatskih promena i izražavajući nadu da će radionica doprineti aktuelizaciji ove teme. U okviru prve sesije akcenat je pre svega stavljen na kontradiktornost koja postoji između, sa jedne strane, deklarativnog zalaganja za dalji nastavak procesa evropskih integracija i implementacije evropskih standarda, i sa druge strane, baziranja razvoja na eksploataciji fosilnih goriva, utemeljenog u brojnim strateškim dokumentima Republike Srbije.

Više o ovom događaju:

https://www.facebook.com/Partnerships4Resilience/posts/923138534495166:0

Koje je boje vazduh u tvom kraju?

 Unapređenje kvaliteta vazduha koji dišemo zahteva puno promena u načinu na koji obavljamo javne poslove. Potrebna su nam tačna saznanja o kvalitetu vazduha, karakteristikama najrasprostanjenijih uređaja za grejanje u pogledu efikasnosti i emisija zagađujućih materija, o broju ljudi koji ne mogu sa raspoloživim resursima da dugoročno obezbede dovoljno toplote za zdrav život… Potrebno je meriti, meriti… I samo meriti.

https://youtu.be/sOVRcqegvq0

RES FONDACIJA JEDAN OD INICIJATORA USPOSTAVLJANJA EFIKASNOG UPRAVLJANJA ENERGIJOM U GRAČANICI

U četvrtak 15.marta, direktor opštinske administracije Saša Sekulić i Aleksandar Macura iz RES fondacije, potpisali su „Sporazum o saradnji na uspostavljanju delotvornog sistema energetskog menadžmenta u opštini Gračanica“. Realizacija ovog sporazuma će obezbediti kvalitetno planiranje i upravljanje energijom u Gračanici, na dobrobit njenih građana i lokalne životne sredine.

Potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja energijom Potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja energijom[/caption]

Kvalitetno upravljanje energijom u Gračanici doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, adaptaciji na klimatske promene kao i uspostavljanju pouzdanog, funkcionalnog i transparentnog sistema energetske efikasnosti.

Uz stručnu podršku partnera iz RES fondacije, pouzdanog partnera lokalnim samoupravama u unapređenju vitalnosti lokalnog razvoja, biće omogućeno da sve pogodnosti koje sistem energetskog menadžmenta donosi u Gračanici, budu iskorišćene na najbolji mogući način, uz upotrebu lokalno dostupnih resursa, što se pre svega odnosi na obnovljve izvore energije i zaštitu životne sredine.

RES fondacija sa partnerima iz Gracanice posle energetskog pregleda bolnice u Gracanici RES fondacija sa partnerima iz Gracanice posle energetskog pregleda bolnice u Gracanici

 

ENERGETSKO SIROMAŠTVO U SREDIŠTU PAŽNJE

U utorak 14. marta na Radio Beograd 1 u emisiji „U središtu pažnje“ gostovao je Aleksandar Macura iz RES fondacije. Emisija je bila posvećena temi energetskog siromaštva, koje predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Da li smo prinuđeni da koristimo energente koje koristi većina i da trošimo struju u meri kojoj to činimo? Zašto Srbija u primeni savremene tehnologije u distribuciji energije i toplote kasni za Evropom čak pola veka u nekim oblastima?

Tom prilikom Aleksandar Macura je istakao: “Postoje svi razlozi, a verujem i resursi, da država pomogne ljudima koji se nalaze u energetskom siromaštvu." Emisiju možete poslušati na sledećem linku http://bit.ly/2mp9LHX

17353222_876362632506090_7100696181728985947_n

DANAS OBELEŽAVAMO SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI 5.MART! 

Energetska efikasnost ima veliki društveni značaj, a uloga svih nas kao krajnjih korisnika energije je veoma bitna. Svetski dan energetske efikasnosti je ujedno i prilika da se dodatno informišemo o energetskoj efikasnosti, načinima racionalnog korišćenja energije, odnosno primeni energetske efikasnosti u svom svakodnevnom životu. Podignimo svest o energetskoj efikasnosti i neophodnosti racionalnog upravljanja energijom!

Da li ste znali da…?

Captureee

REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OKVIRU PROJEKTA EVROPSKE KLIMATSKE FONDACIJE

RES fondacija uz podršku Evropske klimatske fondacije sprovodi Projekat koji ima za cilj da podrži procese planiranja koji se odnose na energetiku i klimatske promene uopšte, a u skladu sa utvrđenim procesom i potrebama izrade Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena.

Ovaj projekat je pre svega usmeren na jačanje kapaciteta za buduće integrisano akciono planiranje na polju klimatske strategije i energetike među predstavnicima Univerziteta i stručnjacima iz oblasti energetike.

U skladu sa pomenutim, RES fondacija je sprovela istraživanje čiji je cilj da se, u nastavnim sadržajima fakulteta Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu , oslanjajući se pre svega na sadržaje dostupne na web prezentacijama fakulteta, registruje zastupljenost pitanja dekarbonizacije i nisko-ugljeničnog razvoja u energetskom sektoru, kao i tema koje se odnose na pitanja klimatskih promena, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uopšte.

Na sledećem linku prikazani su rezultati istraživanja pod nazivom EDUCATIONAL CURRICULA ANALYSIS Climate Change, Decarborization – Low Carbon Development, Energy Efficiency and Renewable Energy Sources.

WHAT DO AIR QUALITY MEASUREMENT STATIONS IN SERBIA MEASURE?

Serbian version of article, please click

The Environmental Protection Agency of Serbia (SEPA) publishes once per month the data on “detected hourly and daily breeches of maximum values of air-polluting particles”.

We hereby draw your attention to the monthly report for January 2017.

In addition to our recommendation to review this report, we invite you to join us in seeking additional answers from the SEPA so as to enable easier comprehension and understanding of the data published to date.

The following are the questions needing answers for an improved understanding of the published numbers and tables and of the scope and reliability of measurements presented:

 1. The list presents 13 (measuring) stations. Among them there is no measuring station Beograd Omladinskih brigada (RS3022A). Should this be taken to mean that this station did not record breeches of hourly or daily maximum values for any pollutant?
 2. The list presents 13 (measuring) stations. Among them there is no measuring station Beograd Obrenovac (RS3031A). Should this be taken to mean that this station did not record breeches of hourly or daily maximum values for any pollutant?
 3. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Valjevo (RS1041A) has not recorded any breech of PM10 ceiling[1]? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 174 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 4. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Sremska Mitrovica (RS1010A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 145 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 5. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Kragujevac (RS1046A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 120 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 6. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Beograd Vračar (RS1026A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 83 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 7. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Pančevo Vatrogasni dom (RS4015A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 97 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 8. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Pančevo Vojlovica (RS4017A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 85 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 9. Should the presented information be interpreted to mean that measuring station Užice (RS1052A) has not recorded any breech of PM10 ceiling? If not, do you know what has changed there in comparison to 2015 when this station recorded 146 days with exceeded daily maximum values? Does this station still measure PM10 values today?
 10. Are there any stations from which the number of days with values exceeding allowed maximums in January 2017 will be reported at later date? If yes, when will they be published and in what format?
 11. The list, for example, does not include data from Kraljevo. Should this be taken to mean that the measuring station Kraljevo (RS1053A) has not recorded breeches of maximum PM10 values in January 2017?

[1] Atmospheric particulate matter – also known as particulate matter (PM) or particulates – are microscopic solid or liquid matter suspended in the Earth’s atmosphere. Particulates are the deadliest form of air pollution due to their ability to penetrate deep into the lungs and blood streams unfiltered, causing permanent DNA mutations, heart attacks, and premature death

RADIONICA NA TEMU LOKALNOG ENERGETSKOG PLANIRANJA

U organizaciji RES fondacije, od 2. do 3. februara, održana je radionica na temu lokalnog energetskog planiranja, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Radionica RES fondacije Radionica RES fondacije[/caption]

Program radionice obuhvatio je definisanje elemenata mape puta za pripremu lokalnih programa energetske efikasnosti. U radu su učestvovali predstavnici partnerskih opština RES fondacije: Paraćin, Vrbas, Užice, energetski menadžeri iz ovih opština, predstavnik Regionalne razvojne agencije Zlatibora i Beogradske otvorene škole. 

Predstavnici partnerskih opština RES fondacije i učesnici radionice Predstavnici partnerskih opština RES fondacije i učesnici radionice[/caption]

PREDSTAVLJENA ELEKTRONSKA BROŠURA PROJEKTA MONITORING KLIMATSKE POLITIKE REPUBLIKE SRBIJE 

U organizaciji RES fondacije, u utorak 27. decembra u Beogradu je održana konferencija pod nazivom Klimatska politika Republike Srbije – učešće privrede i lokalnih samouprava, a povodom predstavljanja rezultata projekta Monitoring klimatske politike Republike Srbije, koji je realizovan uz podršku Heinrich Böll fondacije u Srbiji.
Pored predstavljanja elektronske brošure (za pregled brošure kliknite na obeležen deo), učesnici su imali prilike da čuju iskustva privrednika i predstavnika lokalnih samouprava o procesu implementacije javnih politika u delu klimatskih promena. O tome šta je potrebno da se njihovo mišljenje bolje uobliči i predoči donosiocima odluka na odgovarajući način i kako zajedno kao društvo možemo da iskoristimo prilike koje borba protiv klimatskih promena može doneti, govorili su pored predstavnika RES fondacije Jasminke Young i Aleksandra Macure i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, fondacije Heinrich Böll u Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština, Privredne komore Srbije, Uprave za šume Republike Srbije, privatnog sektora i lokalnih samouprava.

1
Jedan od motiva za organizaciju konferencije bila je i prezentacija elektronske brošure u kojoj su predstavljeni rezultati projekta “Monitoring klimatske politike u Republici Srbiji” i koja ima za cilj da informiše o značaju Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena i načinima na koji lokalna samouprava i privreda mogu da se uključe u njenu pripremu. Pored predstavljanja elektronske brošure, Jasminka Young je istakla da je RES fondacija od svih aktivnih učesnika procesa dobili dobar dijalog i rezultate koji nedvosmisleno ukazuju da lokalna samouprava i privreda od Klimatske strategije zahtevaju energetsku tranziciju i da u njoj vide novu šansu za razvoj našeg društva. Interes za intenzivniju i kvalitetniju razmenu na temu Klimatske strategije između svih zainteresovanih strana nesumnjivo doprinosi kreiranju informisane Klimatske strategije zasnovane na dokazima.

5

KLIMATSKA STARTEGIJA – ŠANSA ZA NOVI POČETAK

1441639_32-02Uključivanje zainteresovanih strana u razvoj javnih politika je ključni instrument za poboljšanje transparentnosti, kvaliteta, i delotvornosti propisa. Institucije centralnog, regionalnog i lokanog nivoa, javni, privatni i civilni sektor, profesionalna udruženja, akademska zajednica, građani – svi smo na potezu!
Jasminka Oliveric Young u autorskom članku za Nedeljnik Vreme osvrnula se na proces izrade Klimatske strategije i izazove koje nam on donosi
Članak možete pročitati na sledećem linku
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1441639

ZVANIČNO STUPIO NA SNAGU KLIMATSKI SPORAZUM IZ PARIZA

14900581_1211618762228789_3915320910020744789_nGlobalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena koji je dogovoren u Parizu prošle godine, danas je zvanično stupio na snagu. U ponedeljak 7. novembra u Marakešu, u Maroku, počinje 22. Konferencija UN o klimatskim promenama, gde će predstavnici iz gotovo 200 zemalja sveta tokom dve nedelje razgovarati o ključnim tačkama Pariskog sporazuma.
“Ovo je trenutak za slavlje, ali i trenutak kada treba da pogledamo u budućnost sa trezvenim procenama i novom voljom za rešavanje zadataka koji su pred nama", izjavila je generalni sekretar Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime UNFCCC Patrisija Espinosa.
Tim povodom, organizacije okupljene u Koaliciju 27 i RES Fondacija pozivaju Vladu i Parlament Srbije da hitno pristupi ratifikaciji Pariskog sporazuma, ali i pokaže spremnost na njegovu odlučnu primenu razvijanjem ambiciozne Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena.
Vest možete pročitati na sledećem linku http://bit.ly/2euVyru  

OGLAS ZA POZICIJU: STAŽISTA / STAŽISTKINJA 

OSNOVNE INFORMACIJE O POZICIJI 

oglasSvrha angažovanja

Svrha angažovanja stažiste/stažistkinje je da dopuni svoja znanja sa studija praktičnim radom. Kroz iskustvo stečeno radom i angažmanom na projektima na kojima radi tim stručnjaka RES fondacije, kao i upoznavanjem partnerske mreže RES fondacije stažista/stažistkinja može pospešiti pronalazak odgovarajućeg angažmana u oblasti javnih politika, pre svega klimatske i energetske politike. Po završenom stažu kandidat/kandidatkinja će dobiti preporuku od strane RES fondacije.

O RES fondaciji

RES fondacija je osnovana u januaru 2015. godine. Osnivači su istovremeno i članovi Upravnog odbora RES fondacije, u koju su uložili svoje znanje, dobru volju i veštine. Suosnivači su profesionalci u oblasti javnih politika s značajnim iskustvom u kreiranju i upravljanju razvojnim projektima (klima, energetika, siromaštvo i migracije) I višegodišnjim radnim iskustvom u vladinim institucijama  i međunarodnima organizacijama kao što su program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, EU.

Okvir za delovanje RES fondacije zasniva se na veri da građani imaju pravo na raznovrsna i kvalitetnija javna dobra (public goods). RES fondacija inicira, pokreće i osnažuje partnerstva između svih zainteresovanih strana, javnog, privatnog, nevladinog sektora i građana u pružanju javnih dobara i usluga koje doprinose vitalnosti lokalnih zajednica.

RES fondacija nastoji da osmisli kvalitetne programske aktivnosti, kroz koje će svim uključenim stranama da pruži neophodno znanje i resurse. RES fondacija se fokusira na sledeće oblasti klimatske i energetske politike:

 • Ublažavanje i adaptacija na klimatske promene
 • Energetska i efikasnost prirodnih resursa
 • Obnovljivi izvori energije
 • Smanjenje energetskog siromaštva
 • Povećanje zapošljavanja i dohotka u oblasti cirkularne ekonomije
 • Poboljšanje stanja životne sredine i javnog zdravlja.

Partnerska mreža RES fondacije brzo raste zahvaljujući vrednosnoj, profesionalnoj i ličnoj reputaciji. RES fondacija je kroz dosadašnje partnerske projekte sa Evropskom klimatskom fondacijom (ECF), Hajnrih Bel Fondacijom (HBS), Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondom braće Rokfeler (RBF) uticala na kreiranje klimatske i energetske politike na nacionalnom i lokalnom nivou. Tokom 2016. godine formalizovana je saradnja na uspostavljanju delotvornog sistema energetskog menadžmenta sa opštinama Trstenik, Užice, Kraljevo, Paraćin i Vrbas. RES fondacija je I član Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija od 2015. godine, kao i član Radne grupe projekta za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena Republike Srbije. Više o RES fondaciji možete saznati na:

Obaveze i odgovornosti stažište

Pod nadzorom tima RES fondacije, stažista će obavljati sledeće poslove:

 • pružati podršku u razvoju i sprovođenju programskih aktivnosti koje sprovodi tim RES fondacije uključujući i pripreme predloga projekata;
 • pisati izveštaje sa sastanaka i događaja organizovanih od strane RES fondacije;
 • pružati pomoć prilikom organizacije događaja;
 • pružati pomoć u komunikaciji sa partnerima;
 • redovno učestvovati na svim radionicama po zahtevu tima;
 • učestvovati na sastancima tima RES fondacije;
 • pisati izveštaje o radu na projektima.

Potrebne akademske kvalifikacije

Kandidat/kandidatkinja za stažiranje u RES fondaciji mora u vreme podnošenja zahteva da ispunjava jedan od sledećih uslova:

 • da bude upisan/a u završnoj akademskoj godini master studijskog programa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu;
 • da je diplomirao/a sa visokom stručnom spremom u toku 2016 godine.

Sposobnosti:

 • jake organizacione i istraživačke sposobnosti;
 • odlične analitičke, komunikacione i veštine pisanja;
 • odlične međuljudske veštine;
 • iskazan interes za rad u RES fondaciji;
 • poznavanje rada na standardnim softverskim aplikacijama (MS Office, Exel, Word, Power Point);
 • lični integritet i poštenje;
 • razumevanje i prilagodljivost po pitanju kulture, roda, vere, rase, nacionalnosti i godina.

Jezik

Odlično znanje pisanog i govornog engleskog jezika . Predviđena je kraća provera znanja.

Napomena

Angažovani stažista/stažistkinja neće primati finansijsku nadoknadu od strane RES fondacije.

Angažman stažiste/stažistkinje u RES fondaciji ne podrazumeva i njegovo zaposlenje nakon isteka perioda stažiranja u fondaciji.

Procedura za prijavu

Prijava treba da sadrži:

 • Kratko motivaciono pismo koje treba da sadrži a) razloge zbog kojih kandidat traži stažiranje, b) šta očekuje od stažiranja, c) razloge koji kandidata/kandidatkinju čine najboljim izborom za ovu poziciju;
 • CV na srpskom jeziku

ZA DELOTVORNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM U LOKALNIM ZAJEDNICAMA NEOPHODNO PARTNERSTVO JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA  

Definisane preporuke za dalje uspešno delovanje na uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama

Užice, 31.oktobar.2016. – U Skupštini grada Užice održana je konferencija na temu „Partnerstvo javnog i civilnog sektora u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i delotvornom upravljanju energijom u lokalnim zajednicama“.

Pored predstavnika grada Užice gradonačelnika Tihomira Petkovića, prisutnima su se obratili predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, direktor Razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić, kao i predstavnici fondacije Fridrih Ebert Ivana Rašić, Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole i Aleksandar Macura iz RES fondacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Učesnici konferencije „Partnerstvo javnog i civilnog sektora u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i delotvornom upravljanju energijom u lokalnim zajednicama“[/caption]

Konferencija je organizovana sa ciljem da podrži lokalne samouprave u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta, i to kroz predstavljanje iskustava i primera dobre prakse kako iz Srbije, tako i iz regiona i država Evropske unije. Predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i Zelene energetske zadruge iz Hrvatske su podelili njihova iskustva i rezultate uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta.

Učesnici su se složili da je potrebno da se podrže napori partnerskih lokalnih samouprava u aktivnostima unapređenja upravljanja energijom, zaštiti životne sredine i unapređenju kvaliteta usluga koje lokalna samouprava pruža građanima. Konferencija će doprineti formulisanju preporuka za dalje delovanje na uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama, ali i dodatno  razvijanje inicijativa iz oblasti energije i klimatskih promena.

Konferencija se realizuje u okviru incijative ReEnergija, koju su pokrenule Beogradska otovrena škola i Fondacija Fridrih Ebert i izvodi se u partnerstvu sa gradom Užicem, RES fondacijom i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

 

ODRŽAN RADNI SASTANAK “SMANJENJE ZAGAĐENJA IZ PEĆI I ŠPORETA NA ČVRSTO GORIVO – MAPA PUTA" 

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština u četvrtak 27. oktobra, održan je radni sastanak pod nazivom Smanjenje zagađenja iz peći i šporeta na čvrsto gorivo- mapa puta.

Sastanak je okupio predstavnike lokalnih samouprava, republičkih organa, agencija, instituta i međunarodnih razvojnih partnera kao i Stalne konferencije gradova i opština, sa ciljem da već dokumentovanim problemima zagađenja vazduha preciznije definiše i trasira maršute mogućih rešenja i pripadajućih praktičnih politika.

U uvodnom delu diskusije Aleksandar Macura iz RES fondacije je predstavio relevante podatke koji ukazuju na posledice upotrebe neefikasnih šporeta i peći. Predstavljene analize ukazuju na drastične negativne posledice kako na javno zdravlje, tako i na ekonomski i socijalni status ugroženih domaćinstava.

14900535_796716967137324_4048548255665779076_n

Aleksandar Macura je predstavio relevante podatke koji ukazuju na posledice upotrebe neefikasnih šporeta i peći

Jasminka Young je istakla da će RES fondacija na osnovu saznanja i povratnih informacija iz javnog i civilnog sektora, pripremiti detaljnu Mapu puta ka smanjenju zagađenja iz neefikasnih šporeta i peći, kao predlog za definisanje vremenskog okvira za intervenciju od strane brojnih aktera. Ovo s ciljem da se definiše i usvoji sprovodiva, efikasna i sveobuhvatna politika za promovisanje efikasnih šporeta, koja obuhvata elemente energetike, javnog zdravlja, socijalne politike i zaštite životne sredine.

14721632_796716917137329_1025655077555570669_n

Jasminka Young predstavlja ciljeve Mape puta ka smanjenju zagađenja iz neefikasnih šporeta i peći

Kroz ovaj Projekat, RES fondacija uz podršku Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), želi da utiče na poboljšanje javnog zdravlja i smanjenje energetskog siromaštva uopšte.

Današnji sastanak je samo jedna od niza aktivnosti koje RES fondacija sprovodi u okviru Projekta“Promovisanje efikasnih šporeta” u partnerstvu sa GIZ DKTI projektom ”Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”.

RES FONDACIJA UČESNIK KONSULTATIVNOG SASTANKA NA TEMU SMANJENJA EMISIJA GASOVA SA EFEKTOM STAKLENE BAŠTE 

Beograd, 26. oktobar 2016. – Predstavnici RES fondacije Aleksandar Macura i Jasminka Young su bili učesnici konsultativnog sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava, privrede, organizacija civilnog društva na temu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte na nivou lokalnih zajednica i povećanjem otpornosti na izmenjene klimatske uslove.

UNDP_French-AmbassyNa ovom događaju RES fondacija se predstavila prezentacijom na temu: Uloga civilnog društva u lokalnom razvoju otpornom na klimatske promene.

Sastanak je realizovan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a u saradnji sa Programom UN za razvoj i Ambasadom R. Francuske.

Sastanku je prisustvovalo više od 80 učesnika. Sastanak je imao za cilj i predstavljanje projekta: „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji Ministarstva sprovodi u saradnji sa Programom UN za razvoj, a finansiran je iz Globalnog fonda za životnu sredinu.

Osnovni cilj ovog projekta je pružanje podrške lolanim samoupravama u planiranju i sprovođenju inovativnih mera i rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i povećanje otpornosti na izmenjene klimatske uslove. Cilj sastanka bio je i popularizacija oblasti u susret 22. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime koja se održava u Maroku, Marakešu, u periodu od 7. do 18. novembra 2016. godine i koja bi trebala da obezbedi okvir za operacionalizaciju Sporazuma iz Pariza.

Vest na sledećem linku http://bit.ly/2en24ke

BLAGO OD DRVETA 

Oktobar 20, 2016

Članak u Nedeljnik Vreme, sagovornik gospodin Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume Republike Srbije

Šta šume znače za ljudsko društvo, kakvo je stanje šuma u srbiji, kako se do takvog stanja došlo i koji su planovi za budućnost
(u saradnji sa RES Foundation, Heinrich-Böll-Stiftung i Nedeljnik Vreme )

vremehttp://www.vreme.com/cms/view.php?id=1436631

RES FOUNDATION ACTIVELY PARTICIPATES AT “SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF SERBIA" PANEL DISCUSSION

On October 14th, 2016 in the National Assembly of Serbia a panel discussion “Sustainable Dvelopment of Serbia” in organization of Heinrich Böll Foundation, Konrad Adenauer Foundation and the Serbian Parliamentary Energy Policy Forum was held.

Panelists were H.E. Axel Dittmann, Ambassador of the Federal Republic of Germany to Serbia, Dr. Aleksandra Tomic,President of the Serbian Parliamentary Energy Policy Forum, Reinhard Bütikofer , Member of the European Parliament (Greens/EFA) and the Co-Chair of the European Green Party (EGP) and Mr. Aleksandar Macura, RES Foundation Co-Founder and Chairman of the Board.

Panelists aimed to give an answer on the subject of what kind of industry, education, and economy is needed for cleaner, safer and healthier future.

From left to right - H.E. Axel Dittmann, Ambassador of the Federal Republic of Germany to Serbia, Dr. Aleksandra Tomic, President of the Serbian Parliamentary Energy Policy Forum, Reinhard Bütikofer , Member of the European Parliament (Greens/EFA) and the Co-Chair of the European Green Party (EGP) and Mr. Aleksandar Macura, RES Foundation Co-Founder and Chairman of the Board. From left to right – H.E. Axel Dittmann, Ambassador of the Federal Republic of Germany to Serbia, Dr. Aleksandra Tomic, President of the Serbian Parliamentary Energy Policy Forum, Reinhard Bütikofer , Member of the European Parliament (Greens/EFA) and the Co-Chair of the European Green Party (EGP) and Mr. Aleksandar Macura, RES Foundation Co-Founder and Chairman of the Board.[/caption]

VRBAS MUNICIPALITY – AN EXAMPLE FOR ENTIRE SERBIA

October 13th, 2016. , weekly magazine Vreme 

(in cooperation with RES foundation, Heinrich-Böll-Stiftung and Nedeljnik Vreme ) 

How two engineers, in order to help local government, started from scratch and made a complete circular system which takes care of utility energy spending of entire municipality. 

Read the entire article on following link http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1434930

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1434930
 

HOW TO CHOOSE A HEATING SYSTEM FOR YOUR HOME? 

By Aleksandar Macura, for weekly magazine Vreme 

Belgrade, 6th October, 2016.  – How to choose a heating system for your home? Improvement of furnace and wood stoves efficiency could contribute not only to comfort and health improvements, but also to significant savings. Aleksandar Macura, RES Foundation Co-Founder, is the author of an article in the weekly magazine VREME under on this topic.

Read the article on the following link http://bit.ly/2dvhdj8

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1432981
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1432981

RES FOUNDATION ACTIVE PARTICIPANT AT “COMBATING CLIMATE CHANGE : SERBIA’S READINESS" CONFERENCE

At a conference held in the Serbian Chamber of Commerce in mid September 2016., “Combating climate change: Serbia’s readiness“ the head of the EU Delegation to Serbia Michael Davenport announced a new project “Strategy for Climate Change and Action Plan". At the working session dedicated to stakeholder consultations and participation to the Strategy and Action Plan on Climate Change, Aleksandar Macura, Chairman of the Board and co-founder of RES Foundation adressed the audience and emphasized the role of civil society in climate strategy policy-making process. Jasminka Young, co-founder and RES Foundation board member pointed out that climate policy should be ambitious. That requires energy transition and a strong shift towards energy efficiency and renewable energy sources.

„Borba protiv klimatskih promena - spremnost Srbije“ / “Combating Climate Change: Serbia’s Readiness“ Conference
“Combating Climate Change: Serbia’s Readiness“ Conference

RES FOUNDATION FACILITATES CLIMATE CHANGE POLICY WORKSHOP

In partnership with the Standing Conference of Towns and Municipalities (SCTM) and Belgrade Open School (BOS), in September 2016. the RES Foundation facilitated workshop entitled “In what climate local development thrives? Towards ambitious climate policy”.

The main aim was a timely initiation of stakeholder consultations for the process of Climate Change Strategy policy formulation. The workshop was intended for the local governments that are one of the main stakeholders in this process. Approximately twenty representatives of local governments actively participated in the workshop.

The Head of Climate Change Division of the Serbian Ministry of Agriculture and Environmental Protection, Ms. Danijela Bozanic addressed the workshop participants and presented the Ministry’s role in the process. She emphasized the importance of local government’s contribution to the development of Climate Change Strategy.

The workshop was based on three key topics related to climate strategy including energy management, energy efficiency and renewable energy sources. The RES foundation team, namely Aleksandar Macura and Jasminka Young, together with SCTM and BOS team members, explained how this process directly influences local governments and clarified role and contribution of local governments to this process. The three panels discussed climate as a platform for collection of inputs that will be used in the Climate Change Strategy making.

Radionica “U kakvoj klimi uspeva lokalni razvoj? Kako do ambiciozne klimatske politike?“ RES Foundation workshop “In what climate local development thrives? Towards ambitious climate policy”. RES Foundation workshop “In what climate local development thrives? Towards ambitious climate policy”.

The workshop is part of the larger project entitled  Monitoring of Climate Policy of Republic of Serbia , which RES Foundation implements in partnership with “Heinrich Böll" Foundation.

WHY KOSOVO NEEDS CLIMATE FRIENDLY ENERGY ALTERNATIVES?

For Heinrich Böll Foundation’s Office in Belgrade writes  Jasminka Oliveric Young, RES Foundation Co-Founder and member of the Board of Directors

Read the article at following link http://bit.ly/2bBSlHS

Shar mountain landcape. Creator: AljabakPhoto.com. Creative Commons License LogoThis image is licensed under Creative Commons License.
Shar mountain landcape. Creator: AljabakPhoto.com. Creative Commons License LogoThis image is licensed under Creative Commons License. https://rs.boell.org/en/2016/08/11/why-kosovo-needs-climate-friendly-energy-alternatives

THE ROLE OF LOCAL GOVERNMENT IN FORMULATING A CONSISTENT CLIMATE POLICY IN SERBIA

Jasminka Oliveric Young, RES Foundation Co-Founder and member of the Board of Directors, for the Heinrich Böll Foundation’s Office in Belgrade wrote an article on local government role in formulating a consistent climate policy in Serbia

Read the article at following link bit.ly/2b2d1DA   Beograd. Creator: orientalizing. Creative Commons License LogoOva slika je pod Creative Commons License licencom https://rs.boell.org/sr/2016/08/11/uloga-lokalne-samouprave-u-formulisanju-konzistentne-klimatske-politike-u-srbiji

RES Foundation Contributes To The Establishment Of An Effective System Of Energy Management In The City Of Užice
On Friday 28th of July, cooperation agreement to establish an effective system of energy management was signed in the City of Užice and it envisages the development of program and planning documents for energy management. In addition  to RES Foundation, the signatories of the Agreement are City of Uzice, Regional Development Agency “Zlatibor" (RRA) and the Belgrade Open School (BOS).

This agreement constitutes the basis for mutual collaboration in order to improve energy management, environmental protection and improvement of the quality of services that local governments provide to citizens.

RES Foundation, as one of the initiators of the establishment of an effective system of energy management in local governments, together with its partners will ensure  that the benefits that this system brings are used in the best possible way, with the use of locally available resources, particularly renewable energy resources, and with respect of environmental protection standards.

Sustainable energy heating

Aleksandar Macura, one of the founders of RES Foundation, appearing on Radio Television of Serbia spoke about the potential of heating with the help of sustainable energy sources, which is also one of the standards of the European Union.
How far is Serbia from this standard, and what is new in Serbia’s EU acession related to Chapter 15, namely to the energy sector? Watch the show at http://bit.ly/2agHuQM

Eager to succeed!
1-5r-da-sustentabilidade
Our Blog on EU Info Channel! Author of the Blog is Aleksandar Macura, RES Foundation Co-founder and one of the Team Europe experts covering energy issues. Read the blog on following link http://bit.ly/2adCtpq

RES Foundation at “Renewable Energy Sources for more energy efficient future” panel discussion

Youth Forum European Movement in Serbia in cooperation with Association for Sustainable Development, organized the panel discussion on “Renewable energy sources for more energy efficient future”. RES Foundation‬ Co-founder Aleksandar Macura was one of the speakers.
Participants of the panel have tried to explain the benefits of using renewable energy sources through environmental, legal and economic aspects. It was pointed out that the potentials of Serbia in renewable energy are substantial, but they are not used enough, according to current data, only around a half of the annual energy needs of the country.
It was also stated that coal currently dominates in electricity production, but in the future renewable energy sources must be the “backbone" of the energy system in Serbia, to be stable and sustainable.
The audience developed an in-depth debate with the panelists, which only confirmed the relevance of these issues to our youth!
More on this at http://bit.ly/2a5iES1

RES Foundation part of UN Global Compact initiative
ungc-logo
In January this year we joined the Serbia branch of the United Nations Global Compact , the world’s largest corporate‬ ‎sustainability‬ initiative
www.unglobalcompact.org/what-is-gc